HVORFOR SKAL KOSTTILSKUD VÆRE ORGANISK BUNDET?

Hvorfor skal kosttilskud være organisk bundet?

De fleste vitaminer ’derude’ er syntetiske, dvs. de kommer ikke fra mad…

Vitaminer eR enten udvundet af naturlige fødevarer eller fremstille syntetisk.
A- vitamin kommer eks. fra fiskelevertran, B-vitaminer fra gær eller lever og C-vitamin fra bær eller roser.

Vitaminer kan også fremstilles syntetisk, og dette kan have betydning for effektiviteten af vitaminet. ’Almindelig’ C-vitaminer indeholder ofte kun askorbinsyre, hvor naturlig udvundet c-vitamin indeholder alle de forskellige c-vitaminer.

Der er vigtige faktorer du skal holde øje med når du vælger kosttilskud, og det er om de kan optages i kroppen. De skal nemlig først optages i tarmen, derefter passere over i blodet og til sidst transporteres ind i cellerne så de kan udføre deres arbejde.

Optagelse af mikronæringsstofferne hænger sammen med hvilken form vitaminerne og mineralerne er i, og her opdeler man mineralerne og sporstofferne i organisk og uorganisk.

De uorganiske har lavere optagelighed fordi de skal først ioniseres i mavesækken (ved en pHværdi mellem 1 og 3) og derefter fraspalte en sulfat, en fosfat eller en karbonatgruppe.
Kig på indholdsfortegnelsen og se efter efternavne som ’ glukorat, citrat, succinat, malat, furmerat og sulfat, til gengæld skal du IKKE vælge efternavne som ’carbonat, fosfat, hydroxid og oxid.
Et godt eksempel er KALK hvor calciumcarbonat er en uorganisk kalkform og har meget lidt optagelsesevne i kroppen.

Det hele handler nemlig om optagelse, hvor organiske vitaminer er naturidentiske vitaminer og meget lette for kroppen at genkende. Vi har eks fået et B-vitamin i shoppen som indeholder urter, det kaldes ’food state’ vitaminer og mineraler.
Her er de gavnlige næringsstoffer pakket ind i fødevaresubstanser som urter og bær, som gør er der er stor genkendelighed i kroppens celleniveau. Derfor behøver du en lavere dosis for samme optagelighed som supermarkedsvitaminer. De organisk bundede er dyrere at fremstille end syntetisk og derfor er de også dyrere i indkøb.

Så når du bliver fristet i supermarkedet at store bøtter til lav pris, så tænk over hvad jeg har sagt: Det er bare dyrt tis! Du kan ligeså godt vælge et produkt som du faktisk kan optage – og husk også lige at få fikset din mavesyre i samme ombæring.