SUKKERAFHÆNGIG, MADMISBRUG & SPISEFORVIRRING
Denne her model er et vigtigt redskab (som giver forståelse) for de faser vi befinder os i, når vi bøvler med en eller anden form for afhængighed. Det kan være sukkerafhængighed eller andre stimulerende elementer. Uanset, så er modellen fantastisk – og for mange er det en øjenåbner, fordi vi kan se os selv i mønstrene.
På denne her måde, opdager vi også os selv i de forskellige faser, også i forhold til alle de nederlag vi tidligere har haft.
I bunden finder du en test hvor du kan se om det faktisk er en form for afhængighed du bøvler med.
Et andet vigtig redskab vi arbejder med er SELVSABOTAGE, det kan du også læse mere om under LIVSDESIGN
Modellen her består af en række faser. Nogle mennesker bevæger sig frem og tilbage mellem de forskellige faser inden at de når hele vejen rundt. Faserne angiver hvilke dilemmaer og problemer vi kan komme i og som vi typisk står i, i det pågældende tidspunkt.
FØROVERVEJELSE
I denne her fase overvejer vi ikke at ændre noget ved vores forbrug af eks. Sukker, mad eller andre ”stoffer”, også selvom andre måske godt kan se at det ikke er et så sundt et mønster vi har. Ambivalens er til stede når vi oplever at det egentligt ikke er et problem. ” Ja jeg er træt af at jeg har det dårligt når jeg har overspist mm” men det går jo over igen. Eller ”Ja jeg tager på af at spise sukker, men jeg starter på mandag”.
I denne her fase er det vigtigt at finde ud af HVAD det er som holder os fast. Det kan være tryghed, det kan være selvsabotage, det kan være angsten for hvad der sker hvis vi skal udleve vores fulde potentiale, eller det giver os en følelse af trøst og kærlighed.
OVERVEJELSESFASEN
Her overvejer vi at ændre adfærd inden for det næste halve år. Fasen kendetegnes ved at vi begynder at tænke over de negative konsekvenser, også på den lange bane. Hvad er konsekvensen for min livsstil egentligt? Her er der mulighed for at vi flytter os til en mere nuanceret holdning der tillader ambivalens og refleksion over hvad der er på spil. Her kan der opstå en konflikt mellem de antagelser der holder os fast i misbrug og overspisning (eller andet misbrug) og værdier i livet.
Her kan vi nemt lave en fordel/ulempe øvelse.
Her er 3 faktorer der skal være i spil:
Vi skal være klar til forandring
Villighed til ændring
Evner (tror jeg på jeg kan)
I denne her fase er det meget vigtigt at vi indsamler information om den hjælp der er at hente.
FORBEREDELE (& BESLUTNING)
Her er vi klar over at det er nu. Motivationen er høj og vi har anerkendt at nu er det nu og at det her mønster ikke skal fortsætte, men vi er måske ikke klar over hvordan. Her oplever mange af os også utålmodighed – det kan ikke gå hurtigt nok.
Her er det vigtigt at vi får planlagt forløbet sammen med en ekspert. Vi skal beslutte os for hvem der skal hjælpe os – og her skal eksperten have fuldstændig styr på forløbets gang. Her har mange ofte svært ved at se hvad der overhovedet kan gå galt, fordi motivationen er så høj og fuldstændig har overtaget. Igen er det vigtigt at man får hjælpe fra en ekspert. Vi kan ikke nødvendigvis bare bryde et misbrug på viljestyrke og disciplin.
HANDLING
Denne fase kan være præget af en næsten euforisk optimisme –” Jubiiii nu sker der noget”, men det er også kun en fase, som skifter til at være meget mere konkret når man går i gang med et forløb. Her bliver de underliggende rødder, som misbruget har dækket over mere synlige og reelle. Derfor er hjælp og terapi afgørende i denne her fase. Vi kan simpelthen ikke klare det selv.
Det er også i denne her fase hvor kroppen bliver sukker-afgiftet (eller andet stof) og abstinenserne bliver tydelige. Her går det også op for os hvad vi ”mister” fra vores afhængighed. Følelserne og utrygheden bliver tydelig. Her skal tanker, vaner og mønstre arbejdes igennem – der skal tillæres nye færdigheder og nye måder at handle på i visse situationer.
VEDLIGEHOLDELSE
Her gennemgår vi ofte en meget stabil periode, hvor resultaterne tordner derud af. Den nye tilstand bliver hverdag og vi er ikke længere så ”oppe og køre” over vores nye tiltag. Vi glæder os over resultaterne og øver os i at blive bedre og bedre. Der arbejdes på en ny ”normal” hvor hverdagen og livet hænger sammen.
Her er det meget vigtigt at man har støtte og nogle at læne sig op ad.
TILBAGEFALD/SLIP
Tilbagefald er den fase hvor vi fraviger fra de mål vi har sat os. Vi begynder med tilladende tanker og at lave vores egne små sandheder. ”Et lille stykke skader ikke”. Her er risikoen at vores afhængighed blomstrer igen, hvis vi ikke har fået set på roden til misbruget. Denne her fase er meget velkendt for de mennesker der ikke har fået hjælp til at komme ud af madmisbrug og ”at spise på sine følelser”. Hvis vi ikke lærer det, så gentager vi det simpelthen.
Hvis vi ”slipper” er det meget vigtigt at vi forsøger at lære af ”slippet” og både forstå og mærke hvad det har gjort for os, og hvad vi har mistet eller vundet. Forståelse er afgørende. Dette kan dog være svært på egen hånd.
Mange oplever en stor skyld og skam, og kan endda miste fuldstændig troen på sig selv og den strategi man havde lagt. Her er det ekstremt vigtig at få hjælp fra en ekspert, så vi ikke vender tilbage til de samme gamle mønstre.
Denne her model er DFL-METODEN bygget op fra, når vi snakker sukkerafhængighed, madmisbrug og spiseforvirring.