DEPRESSION- HVORDAN FÅR VI DET BEDRE?

DEPRESSION – HVORDAN FÅR VI DET BEDRE?

Det er helt vildt så mange mennesker jeg møder i mit regi som, når jeg beder dem om at fortælle mig deres historie, siger: ’Jeg har haft en depression og måske har jeg det stadig’. Ligeså mange fortæller mig, at de har haft stress og mange kan også berette om angst.

På sin vis hænger disse ting sammen, eller det ene kan i hvert fald fører til det andet, dog er der alligevel forskel.

LAD OS STARTE MED DEPRESSION

Medicin mod depression kan sikkert virke, men i rigtig mange tilfælde har det ikke den ønskede effekt, dog hører jeg ofte, at man ikke tør lade være med at tage det, af frygt for at få det værre end man allerede har.

HVAD ER GAVNLINGT MOD DEPRESSION

  • At ændre kosten
  • At holde pauser fra at spise mellem måltiderne
  • Indtage D-vitamin
  • Ret overraskende, men at få styr på mave/tarm er meget vigtigt.
  • Strategi og LIVSDESIGN for at lære at vende sine gamle tankemønstre til mere konstruktive og gavnlige tilgange til udfordringer, vilkår og andre mennesker.

TYKTARMEN OG HUMØRET

Der er en meget stor sammenhæng mellem tyktarmen og vores humør. I vores tarmsystem har vi millioner af bakterier. Disse skal være i balance, det vil sige, der må ikke være overvækst af hverken den ene slags eller den anden slags. Alt i kroppen skal generelt være i balance, så selvom nogle bakterier er gode for os, så må der heller ikke være for mange. Lactobacilius Bifidobakterium er en bakterie der har positiv effekt på vores humør – den findes blandt andet i ost.

HVORDAN VIRKER DENNE HER BAKTERIE

Hvor underligt det end lyder, så hjælper den med at danne serotonin og GABA, som netop er neurotransmitter eller et signalstof om man vil. Serotonin er det som i daglig tale bliver kaldt ’lykkehormonet’.
Note:
GABA bruges i medicin som mod epilepsi, angst og nervesmerter.

Når man tager lykkepiller, er formålet netop at ’manipulerer’ disse signalstoffer, problemet er bare at der er en masse bivirkninger – der er ingen bivirkninger ved denne bakterie.
Derudover så påvirker Lactobacilius Bifidobakterium også B-vitamin niveauet i kroppen især B1, som har en virkelig gavnlig effekt på depression.

Ved lykkepiller snydes hjernen til at tro at der er mere serotonin end der er.

SØVN

Når nogen kommer til mig med symptomer på depression, sikrer jeg mig altid at det ikke er søvnmangel, fordi depression netop føles, som en form for konstant træthed. Det er ikke ofte man møder en person der er deprimeret og som er frisk og fyldt med energi.

2 SLAGS DEPRESSION
Den ene slags depression er der hvor vi har været udsat for noget, som har påvirket os så kraftigt, at vi kommer i en depressiv tilstand. Den anden slags, hvor vi ikke rigtig er klar over hvad der er hændt, vi har bare nedtrykte og kede af det.

DEPRESSION VS ANGST

Jeg vil godt lige differentiere mellem angst og depression. Angst er hvor vi er overkørte, over-opmærksomme og ’oppe at køre’ i vores system. Her er vi stressede, overtænkende og bekymrede, hvor depression er der hvor vi nærmest ikke føler noget som helst – vi kan næsten være følelsesløse og ligeglade.

  • B3-vitamin er rigtig positivt mod depression
  • B1 er rigtig positivt med angst

Her skal vi også lige være opmærksomme på, at junkfood og andet skraldemad, frarøver kroppen for især B-vitaminer, så det skal vi undgå så meget som muligt. Jeg er dog fuldt klar over at mange netop kaster sig over mad der føles som trøst – men det forværrer desværre situationen og det bliver en ond cirkel.

BLODSUKKER

Hvis vi har ustabilt blodsukker, har det også en negativ indvirkning på vores sindstilstand. Vi er nødt til at have stabilitet og ro i vores blodsukker, og bare alene dét vil gøre en enorm forskel for følelsen af at være deprimeret. Hvis vi ligger i en prædiabetisk tilstand, eller vi faktisk har diabetes, så er man insulinresistent. Insulin fungerer som døråbneren til cellerne, herunder hjernecellerne og kan vi ikke få døren til at åbne, får vi ikke brændstof til hjernen, hvilket medfører en underlige tåge-agtig fornemmelse i hovedet.

SØVN & STRESS

Søvnproblemer kommer ofte fra stress, altså en kortisol-ubalance i systemet. Det er derfor super vigtigt at vi bruger alle de redskaber vi har til at korrigere dette. Ikke at få sovet, bliver en virkelig ond cirkel, så at få fyldt kroppen op med vitaminer og mineraler, så nervesystemet falder til ro er altafgørende.

SEROTONIN

Ved depression vil vi gerne have niveauet af serotonin op. Serotonin er som sagt en neurotransmitter, men faktisk også et hormon. Her er det jo alletiders at se på, hvad serotonin bliver dannet af og her spiller aminosyren tryptofan en rolle.

TRYPTOFAN

Tryptofan er fantastisk mod cravings, søvnproblemer, depression og humør generelt. Det er fuldstændig naturligt og uden bivirkninger. Du kan finde det her
https://patriciahojbo.com/vare/tryptonat-sov-godt-og-foel-dig-mindre-traet-og-udmattet-120-kapsler/

Det er klart bedst at tage på tom mave, da det jo er et protein og kan blive påvirket af andre proteiner. Tag det før sengetid.
Tryptofan hjælper også på dannelsen af B3, som jeg skrev tidligere har positiv effekt på depression.

For en positiv optagelse af B3 er det vigtigt at have den rigtige bakterieflora i tarmen – og så bliver cirklen jo fuldendt.

Hvis du gerne vil vide mere om stress og funktionelle ubalancer kan du læse mere om det her.

ÆNDRING AF MINDSET

Ved gentagelse af et gammelt forældet mindset, og gamle tankemønstre, vil vi holde os selv fast i de samme gamle følelser af nedtrykthed og depression. Så det ene kan ikke stå uden det andet. Vi kan ikke fikse vores problemer, med det samme mindset som skabte dem. Derfor er vi nødt til at have hjælp til at ændre vane-tankerne. Vi er også nødt til at se på vores relationer og hvor de evt. stresser os, så depressionen forværres. Noget af det mest belastende for os mennesker er når vi gætter på hvad andre tænker om os og hvad vi gør. 

Derfor skal der skabes nye coping-strategier som vi kender fra Kognitiv adfærdsterapi – du kan læse mere om det her.


LÆS MERE HER OM FUNKTIONELLE LIDELSER

Du kan også booke en gratis uforpligtende samtale med mig, hvor vi snakker om hvad du kan gøre for at løfte din depression.


BOOK HER

 

Kærlig hilsen

Patricia