nyrer & nyrerproblemer

NYREPROBLEMER OG DET FEDE LIV

HVORFOR FÅR VI NYREPROBLEMER?

Sukker, for meget protein og alt alt for meget forarbejdet mad er grundene til at vi får problemer med nyrerne. I bund og grund er vores kroppe ikke designet til at håndtere disse store mængder kulhydrater.

Generelt får vi heller ikke nok grønsager i vores kost, hvilket er helt essentielt for at aflaste og afgifte vores nyrer.

TEGN PÅ NYREPROBLEMER

1 En metallisk smag i munden.

2 Protein-lede, altså du har slet ikke lyst til, eller får kvalme ved tanken om kød.

3 Kvalme eller opkast

4 Svært ved at koncentrere sig

5 Kløe i huden

6 Nedsat appetit

7 Hævet ansigt, fødder og hænder.

 

Fordi nyrerne fungerer som et filter, er et af de bedste indikatorer på nyreproblemer at få tjekket sit eGFR, som står for ’Estimeret glomerulær filtrationshastighed, hvor man kigger på kreatin-niveauet i blodet (kreatin er protein). Hvis du har protein i urinen og højt BUN (Blood urea nitrogen) er det også en indikator.

 

HVEM FÅR HYPPIGST NYREPROBLEMER?

Hvis du er diabetiker eller prædiabetiker er der stor risiko for at du får problemer med dine nyre. I Det Fede Liv har vi rigtig mange diabetikere der kommer med nyreproblemer og endda står på venteliste til en ny nyre, og det er netop fordi alt for mange kulhydrater og forarbejdet mad resulterer i nedbrydelse af nyrerne. Hvis dit blodsukker er i den høje ende, vil det begynde at skade filtreringens-funktionen i nyrerne, de små blodkar i øjnene, hjertet, samt de små nervebaner i fødder, tær og hænder.

HVAD GØR MAN SÅ?

Jeg kan kun på det kraftigste anbefale at man får sammensat sin kost optimalt i en fart. Nyrerne har stor chance for at kunne regenerere og komme til at virke godt igen, men det kræver at kosten bliver lavet om med det samme. Der skal sættes ind med de rigtige næringsstoffer, både fra grønsager og fra fedt og så skal proteinindtaget reduceres for en stund. Det er heller ikke hensigtsmæssigt at spise dagen lang, da kroppen har brug for pauser mellem måltiderne for at kunne heale sig selv. Så små måltider dagen lang er en dårlig ide.

Astragalus-forte er et super supplement for at aflaste nyrerne og det vil jeg virkelig anbefale at man sætter ind med samtidig.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1561541312000026

NYRESTEN

Hvis kemien i kroppen ikke er korrekt, vil der i nogle tilfælde danne oxalat-sten, som består af calcium-krystaller. Det er en kombination af calcium og oxalater. Der findes dog også andre slags ’sten’ men disse er de mest almindelige.

HVORFOR FÅR VI NYRESTEN?

 • Hvis vi har lavt med citrat i kroppen, kan disse nemt opstå, da citrater opløser calcium og fjerner det fra kroppen.
 • Hvis vi har højt indhold af oxalater i vores kost.

Her finder du højt indhold af oxalater:

 • Øl
 • Frugt
 • Soya
 • Bønner
 • Spinat
 • Og visse grove grønsager.

(Jeg anbefaler dog grove grønsager, da der er så mange fordele, men ved nyresten skal de begrænses)

 • Hvis vi tager syreneutraliserende medicin, kan det være et problem, især hvis det er calciumbaseret, da der bliver tilført store mængder calcium som kan ophobe sig i kroppen.
 • Du må aldrig indtage calcium-karbonat. Kig på dine vitaminer og tjek om disse indeholder calcium-karbonat, dette vil svare til at spise sten. Altid indtag calcium-citrat i stedet for.

Husk, at hvis du er i overgangsalderen eller har osteoporose, så er det heller ikke denne slags calcium du skal tage. Læs evt. indlægget her

 https://patriciahojbo.com/en-misforstaaelse-omkring-knogleskoerhed/

 • Sukker spiller også en stor rolle i nyresten, da sukker får kroppen til at give slip på calcium, som så skal filtreres gennem nyrerne. Her har det så muligheden for at ophobe sig.

JEG HAR NÆVT HAM FØR…

Shrek er bare så god for både nyre og lever, ham skal du i gang med hvis du har problemer, du finder ham her

https://patriciahojbo.com/recipes/shrek-shot-lever-og-galde-optimering-ogsaa-mod-oppustethed/

Kærlig hilsen

Patricia