EN MISFORSTÅELSE OMKRING KNOGLESKØRHED
KNOGLESKØRHED (OSTEOPORSIS) EN STOR MISFORSTÅELSE
 
Knogleskørhed er en tilstand hvor man har mindsket knoglemasse og hvor knoglevævets struktur ændres.
Dette medfører øget risiko for brud på knoglerne, især i håndled, hofter og ryghvirvler.
Knogleskørhed bliver dog oftest først opdaget efter brud.
Ind til videre er der ikke blodprøver og tests der er gode nok til at fastslå diagnosen, men man får i stedet taget prøver for at udelukke andre sygdomme.
 
CALCIUM
Mange kvinder får fortalt at de er disponeret for knogleskørhed. Ofte oplever kvinder især, at få problemer ved overgangsalderen og bliver anbefalet store mængder af calcium.
 
Calcium er for det første ikke bare calcium. Og faktisk er calcium i højere dosis direkte giftige for vores celler. For meget calcium har forbindelse til åreforkalkninger, hjerteproblemer, nyreproblemer og blodpropper, så det skal man være meget forsigtige med.
At tage calcium som tilskud, kan være nødvendigt, men at få det gennem kosten, som eks. fra kål, er et langt bedre alternativ. Hvis man tager tilskud, skal det være calciumcitrat, aldrig calciumkarbonat, da kroppen har utrolig svært ved at optage det.
 
KNOGLER
Knogler består af protein, mineraler og også calcium, men for at kroppen kan optage calcium og trække det ind i knoglerne, skal der andet til.
Kroppen er virkelig god til at regulere calcium, så bare at tage ekstra calcium, kan gøre mere skade end gavn og hjælper IKKE på knogleskørhed.
 
STRESS OG OVERGANGSALDEREN
Stress spiller en stor rolle i forhold til knogleskørhed. Når vi går i overgangsalderen, skal binyrerne overtage produktionen af østrogen, men hvis vores binyrer er under stort pres, vil vi opleve at kroppen ikke får produceret nok østrogen og dette hænger også sammen med knogleskørhed.
 
HVORDAN SIKRER VI OS AT VI IKKE FÅR KNOGLESKØRHED
At undgå stress er helt afgørende for at undgå knogleskørhed og så skal vi sørge for at få de vitaminer og mineraler som er afgørende for optagelsen af calcium og som sikrer at vi ikke mister knoglemasse. Her er magnesium, Vitamin-D3 og Vitamin K2 afgørende.
D3 får vi fra solens stråler. Når de rammer kolesterol i huden, dannes der D-vitamin ( D-vitaminer faktisk ikke et vitamin, men det vi kalder et præhormon) derfor er det også utrolig vigtigt at vi får en vis mængde mættet fedt fra vores kost.
K2 får vi fra sådan noget som smør, som har stort indhold af K2 og som er essentielt for at sikre stærke knogler.
Magnesium får vi blandt andet fra grove grønsager
 
MOTION
At dyrke motion har vist sig gavnligt for at forhindre knogleskørhed, men det kan ikke stå alene.
Du behøver bestemt ikke at løbe 10 km om dagen, men at gå en rask tur på en halv time 3-4 gange om ugen, er meget gavnligt for at hjælpe vores knogler til at være stærke.
 
KOMBINATIONEN
En kost bestående at de rigtige næringsstoffer, begrænsningen af forarbejdet mad, samt mild motion er løsningen. Jeg godt ved at det kan være svært at overskue og gennemskue, hvordan vi sammensætter en kost som sikrer stærke knogler så derfor kan jeg hjælpe dig.
 
Du kan altid booke en samtale med mig, så snakker vi om hvad du kan gøre for at sikre dig stærke knogler.
Kærlig hilsen
Patricia