Spiseforstyrrelse, overspisning, underspisning og fejlernæring
SPISEFORSTYRRELSER, SPISEFORVIRRING OG VÆRKTØJER I VÆRKTØJSKASSEN!
 
Spiseforstyrrelse er et meget ømtålelig emne, men jeg ved, at rigtig mange kan relatere sig til det. Jeg har valgt at kalde det en spiseforvirring, for ikke at blande forskellige ting sammen.
 
HVAD ER SPISEFORVIRRING?
 
Spiseforvirring er, i min model af verden, en situation hvor vi er styret af mad, om det er fordi vi spiser for meget, spiser for lidt, spiser forkert eller laver en kombi af det hele.
Når maden styrer os og vi ikke føler at vi kan styre den, så har vi det som jeg kalder spiseforvirring.
 
VÆRKTØJ I VÆRKTØJSKASSEN
 
Du har hørt mig tale om strategier og værktøjer i værktøjskassen før ik? At spise på vores følelser, dulme vores følelser, trøste os selv med mad, spise os til et ’high’, spise for at straffe os selv ect. er alt sammen værktøjer i værktøjskassen. Det er strategier vi har taget i brug for at kunne håndtere ’noget’.
De valg vi generelt træffer, er fordi det giver os noget godt, det føles godt og giver mening, ellers ville vi ikke gøre det.
 
EN HØJ PRIS
Problemet med at håndtere vores følelser med mad, er at der er en rigtig høj pris at betale for det. For det første, føler vi ind i mellem, at vi er ved at blive sindssyge, fordi vores tanker kredser om mad konstant. Alt det mad vi gerne vil spise, alt det mad vi ikke må spise, hvornår vi skal spise igen og hvorfor vi gerne vil lade være med at spise.
 
Derudover, så er det meget belastende for kroppen at få for meget mad, for lidt mad, forkert mad eller en kombi af det hele. Det belaster hele vores system.
-og når vi har bukket under for at spise enten noget forkert, for meget eller for ofte, så slår vi os selv oven i hovedet, bliver kede af det og straffer os selv på de værst tænkelige måder.
Når det handler om spiseforvirring, så er hele systemet, både psyken og kroppen, under ekstrem pres hele tiden.
 
UDGANGSPUNKTET
Som udgangspunkt, er den mad vi spiser, kun skabt til at være næring for overlevelse. Altså mad er i tidernes morgen ment som næring til kroppen. At vi så forbinder mad med alverdens ting, som hygge, sociale relationer, som værktøj for at håndtere vores følelser mm. det er en anden sag, men som udgangspunkt er mad kun næring.
 
VORES OPVÆKST
Der er ikke noget at sige til at mange af os udvikler en form for spiseforvirring, da vi allerede fra barnsben får sutten når vi er kede af det, bliver trøstet med en is, hvis vi falder og slår os, eller generelt bliver vi afledt fra vores følelser, med noget at putte i munden. Det er hvad vi er vant til og hvad vi har af strategier, for at håndtere en masse ting i vores liv.
 
MIN DRØM
Jeg vil så gerne, at vi i stedet for at håndtere vores følelser med mad, kunne lære at håndtere følelserne der ligger bag, på en ’billigere’ måde. En måde hvor vi fikser roden. At vi så også kunne få fyldt nye værktøjer i værktøjskassen, så prisen ikke er så høj for vores sind og vores krop.
 
PROBLEMET ER DER STADIG
Uanset hvordan man vender og drejer det, så hjælper det ikke noget på den lange bane, at håndtere følelserne med mad, det fikser ikke roden. Følelserne, eller problemet er der stadig, det føles bare bedre for en stund, indtil regningen skal betales.
 
Derfor hjælper det heller ikke noget bare at fjerne værttøjet, eller at smide hele værktøjskassen ud. Vi er nødt til at have nye værktøjer, til at håndtere de grundlæggende problemer, eller følelser, før vi kan smide de gamle strategier væk. Fordi, som jeg skrev før, så alt vi gør, giver en vis mening for os, ellers ville vi ikke gøre det.
 
Jeg tænker, at der er ingen der ville spise slik når de var kede af det, hvis det ikke føltes godt for en stund.
Der er heller ingen der ville spise så meget, at maven er ved at revne, hvis det ikke føltes godt for en stund.
Der er heller ingen der ville drikke alkohol, og være syge efterfølgende i 2 døgn, hvis det ikke gav mening for en stund.
Der er heller ingen der ville arbejde sig selv halvt ihjel, hvis det ikke gav mening på et eller andet plan.
Alt vi gør, giver mening på en eller anden måde, ellers ville vi ikke gøre det. Problemet er bare den skide pris 😉
 
JULETIDEN
Lige nu står vi næsten i orkanens øje. Mange af os glæder os helt vildt til julen og andre er mega bange for juletiden.
Fordi det koster på flere planer.
 
Vi ved at det koster kilo for de fleste af os.
Vi ved også, at når januar kommer, så skal vi i gang med at lide på en eller anden slankekur og måske træne som vanvittige.
Vi ved også, at selvom vi ’hygger os’ rigtig meget i julen, og at det er en dejlig tid, så koster på det på stress-kontoen.
Vi ved også, at når julen er godt på vej, så er vi trætte af at spise alt muligt skrammel (som smager godt) men som får os til at føle os oppustet, trættet og slet ikke i balance med os selv.
Sådan er julen for mange….
 
JULEN ER FØLELSER OG FORVENTNING
Julen er godt fyldt op med alverdens følelser, forventninger, skuffelser, glæder, overvægt, hygge og en dårlig følelse i kroppen. Det er en vild kombi.
En vild en, og den skal ikke undervurderes.
 
Og nu ved vi jo, at spiseforvirring og følelser går hånd i hånd, maden og følelserne går hånd i hånd.
 
Så hvorfor ikke få snakket ud om hvad der sker inde i dig. Og jeg er virkelig go at snakke med 😉
 
BOOK EN SAMTALE
Hvis du kan nikke genkendende til noget af det her jeg skriver og har du brug for en snak med mig, så kan du altid booke en samtale.
I bund og grund, er spiseforvirring en strategi du har valgt for at håndtere nogle følelser, og det giver dig noget godt, ellers ville du ikke gøre det. Men derfor kan du godt have lyst til at lære at håndtere følelserne på anden vis.
Du kan booke en samtale her, så snakker vi om det… jeg har alt den tid i verden til at høre på dig, jeg har nemlig selv været mega spiseforvirret.
 
Kærlig hilsen
 
Patricia
 

SPISER DU PÅ DINE FØLELSER?