Træning, superwoman, og det fede liv..

Jeg får mange spørgsmål om træning, og omkring hvilken træning vi anbefaler her i “vores fede liv”- kort sagt, så træner vi ikke for at tabe os – vi træner for at blive sunde.
Når vi træner hårdt, især for kvinders vedkommende, kan det skabe en stress-tilstand i kroppen.
Stress-hormonet kortisol, også kendt som kamp/flugt hormonet, bliver aktiveret, når vi træner, men det gør det også, når vi “bare” lever under de omstændigheder, som det moderne menneske gør.
I den verden vi lever i idag, hvor der hele tiden stilles krav til os, hvor vi hele tiden skal være på, og må forholde os til indput alle vores vågne timer, døjer mange af os med bivirkningerne af ubalance i hormonerne, og når vi producere for mange stresshormoner, kalder vi det en ubalance.

For kvinder især, nu taler jeg for mig selv, så stilles der krav til ( fra mig selv og samfundet ) at jeg skal være en god mor, en god hustru, lave mad fra bunden, bage klassenstime-kage, pleje mit sociale netværk, passe på mig selv, holde mig i form, passe en karriere, være en god veninde – men samtidig skal jeg skal også være i “zen” og lytte indad.
Det er ret mange ting på én gang – og det skaber let stress i kroppen, og bare på den konto, kan det være svært at tabe sig.

Når vi er stressede, aktiveres som sagt hormonet kortisol, som er det hormon der gør, at vi er klar til kamp, hvis vi skulle blive jagtet af en bjørn eller en ulv. Det lammer nogle af kroppens funktioner, som fordøjelsen – fordi hvis vi løber fra en bjørn, er det ikke vigtigt, det øjeblik, hvordan vores mad bliver fordøjet. Samtidig skærper det vores sanser, hørelse og syn, og det sender en masse kulhydrat ud i musklerne, så vi kan løbe alt hvad vi kan.

I vores liv i Danmark, er der ikke risiko for at vi bliver jagten af en bjørn, men alle de krav vi stiller til os selv, og som indirekte forventes af os, (også for at vi kan elske os selv, og føle os noget værd) kan gøre, at vores krop alligevel hele tiden bliver badet i kortisol, som havde vi konstant, den bjørn i hælene – og det er meget usundt i længden.

Når jeg hører at kvinder gerne vil tabe sig, så anbefaler jeg dem ALDRIG at træne, fordi træning ikke virker på en stresset krop. Derimod anbefaler jeg at man går en tur i det fri – selvom det kan være lidt “kedeligt”, så er det SÅ godt for hormonerne og psyken.
“Åhhh nej” tænker du, “hvordan skal jeg få tid til det? “Er det her bare endnu et pres og en forventing til mig?”
Jeg ved det – jeg ved hvad du mener. Dog har jeg, på på egen krop, mærket forskellen, og jeg føler mig altså SÅ fyldt op, frisk og energisk, når jeg har gået en tur – som om alle de bekymringer og indtryk, jeg har samlet sammen på en dag, forsvinder som dug for solen..

En anden ting er, at jeg mener ikke at træning virker, når man som de fleste sidder på et kontor hele dagen, tager elevatoren op på første, altid snupper bilen om morgenen, og så når vi så har fri, så pisker vi ned i træningscenteret, og knokler derud af i en time.. Det eneste vi bliver er bare mere sultne og trætte.

Et andet forslag jeg har er, som er ganske provokerende for nogen, at du lægger dig på sofaen en halv time hver dag, med musik i ørene.. Straks tænker du: ” Nejjjj, det får jeg da aldrig tid til, og foruden så kan jeg da ikke bare ligge der og flyde” – “Jeg er jo superwoman, jeg har tusinde ting jeg skal nå!”
Ja, det ved jeg du er! -og det er dér problemet ligger.
DU er superwoman, du er en fantastisk mor, du er en dejlig veninde, og du gør dit arbejde godt. Men du glemmer dig selv på vejen!

Kender du det udtryk ” Når mor er glad, er alle glade” ? Det er i hvert fald et udtryk, der passer rigtig godt hjemme hos os. Når jeg er i overskud, passer på mig selv, siger fra og får slappet af – så er jeg den bedste mor for mine børn, og så er alle i familien glade. Og omvendt- hvis jeg er presset og i ubalance, er alle i ubalance.

Så hvis du ikke kan gøre det for dig selv, så gør det for din familie! Begynd at passe på dig selv, og lytte til hvad DU har behov for – selvom jeg godt ved det er svært. Men hvis DU ryger i svinget, så ryger alle i svinget.

For lige at lægge tryk på… Lad være med at knokle afsted på en motionscykel – gå en lille tur og mærk vinden i ansigtet. Jeg lovet dig, at det er fedt, og du vil pludselig mærke en helt anden ro i kroppe, samtidig med, at det vil lette dit vægttab, og hjælpe dig hurtigt på vej til DIT fede liv..

Hvis du vil vide mere om vægttab tryk her 

kærlig hilsen

Patricia