Hvad er ketose ?

Ketose optræder, når vi ikke har flere kulhydrater at forbrænde i vores lever og vores muskler, og kroppen så skifter over på fedtforbrænding.

I lever og muskler opbevares en vis mængde kulhydrat, som ikke er blevet omdannet til fedt og lagret i fedtdepoterne, men når vi i en periode ikke tilsætter kulhydrat via kosten, så udskilles det i blodet og anvendes som energi.
Når lagret så er udtømt, som ofte sker efter et par dage, så begynder kroppen at anvende fedtet – det omdannes til noget, der hedder ketoner, som er en energiform ligesom glukose – det er bare en mere ren form, som systemet har lettere ved at køre på.

Hvis man har levet et liv, hvor man hovedsageligt har forbrændt kulhydrat, så er de forskellige enzymer, som skal stå for fedtforbrændingen ikke helt up to date. Det vil sige at, når man slår over på at anvende ketoner, så bliver man i starten rigtig træt og kan faktisk få det lidt, som om man har influenza – heldigvis varer dette kun kort tid. Det svarer lidt til, som når en marathon-løber rammer “muren” (ikke at jeg kender noget til det), men det er, når kroppen ikke har flere kulhydrater på lager i muskler og lever, så begynder kroppen at anvende fedtet (som altså hedder ketoner, når det er blevet omdannet – sukker og kulhydrat hedder glukose, når det bliver omdannet til energi). Ja undskyld at jeg nørder.

Når vi så begynder at anvende ketonerne, så kommer vi i det, som vi kalder ketose.
Ketose er en tilstand af ren lykke, højt humør og et mega højt energiniveau. Der er så mange fordele ved at være i ketose, som du kan læse mere om her

En måde vi kan måle, om vi er i ketose på er ved at købe disse ketosticks, som fås hos på apoteket og nettet til lige godt 100 kroner alt afhængig af, hvor man køber dem.

Disse tisser man på, og bagpå bøtten er der en farveskala, hvor man så kan følge med i, hvordan det går med ens ketose..

Læs mere om fordelene ved ketose her