DEN FEDE KLUMME I DIN AVIS!

Patricia Højbo er grundlægger af Livsstilen “Det fede liv” – der har base i Randers. Hun har selv været overvægtig og lidt af flere livsstilssygdomme, før hun besluttede sig at finde vejen ud af lisstilssygdomme med varigt vægttab. Hun har gennem de sidste 20 år studeret sundhed og er kommet frem til en livsstilsændring, der har hjulpet mange tusinde mennesker over hele landet.

NYESTE POSTS

Når vi stadig bliver jagtet af en tiger…

Sidste gang talte vi om autoimmunsygdom, og det skal vi lige snakke lidt mere om i dag.

Når vi lever i en stresset krop så er det meget svært at tabe sig, fordi kroppen holder fast på fedtlaget til at beskytte sig selv. Når kroppen har en fornemmelse af at være i krise så beskytter den sig selv ved at klamre sig fast til det overlevelseslager den har fået opbygget gennem tiden, og derfor oplever vi gang på gang at det ikke lykkes for os at tabe os, eller det er meget hårdt arbejde, også selvom vi skærer i kalorierne.

Noget af det allermest stressende for kroppen er slankekur, det enorme pres vi har i vores dagligdag og træning. Ja du hørte rigtigt-træning kan være stressende.

Det er unaturligt for kroppen at være på slankekur

Når vi går på slankekur så fjerner vi en masse næring fra vores kost, det betyder at kroppen tror at der er krisetid og så klamrer den sig fast til det fedt den har. Fordi i bund og grund så er det tegn på krise når vi ikke får nok mad, sådan er vores krop designet, den er designet til overlevelse.

Derudover så opstår der også en ubalance når kroppen ikke får næring. Alt mad vi spiser, skal opretholde balance i systemet og når vi ikke får den rette næring, så skabes der ubalance. Derfor er det afgørende at kroppen får den næring den har behov for.

Det perfekte liv

Vi oplever alle pres og forventninger, både fra omverdenen men også fra os selv. Vi oplever mange af os et pres om en fantastisk karriere, vi skal være gode forældre, deltage i arrangementer, vi skal have fritidsinteresser og så skal vi pleje vores sociale liv og meget mere. Vi presser os selv og vores krop til det yderste. Mange oplever en enorm træthed i deres dagligdag, og i stedet for at hvile os, så tilsætter vi stimulanser, som sukker og kaffe, for at holde os kørende og så overhører vi kroppens signaler om at den har brug for at slappe af. Kombinationen af dårlig kost og forventninger gør at vores krop bliver stresset og ikke længere kan opretholde den optimale balance og dette gør os modtagelige for sygdom i kroppen, herunder autoimmune sygdomme.

Træning

Måske føler du også et pres over at skulle træne? Men faktisk er træning noget af det værste du kan gøre når din krop er presset. Det hjælper ikke noget at træne en presset krop til at tabe sig, det vil bare gøre ondt værre, og derfor oplever vi ofte her i Det fede liv at når vi fjerner træning, så falder kroppen til ro og giver slip på fedtet.

Som jeg har sagt før, og siger det igen: ’Vi kan ikke tabe os på en sund måde i en usund krop, så lad os fikse roden først, så kroppen kommer i balance – og så vil den helt af sig selv give slip på fedtet.

Kærlig hilsen

Patricia  

 

Klumme d 5 juni 2019

Når bliver jagtet af en tiger!

I dag skal vi snakke om stress og autoimmune sygdomme – hvilket er meget omfattende, så jeg tænker jeg følger op på det næste gang også.

Kender du det, at du har haft en helt fantastisk dag men når du så kommer i seng så vil denne ENE negative ting du oplevede i dag, bare ikke slippe dine tanker? Og så bliver det rigtig svært at sove?
Kender du det, at numsen er blevet fladere med årene, men i stedet er maven blevet større?
Kender du det at irriterende mennesker er noget der virkelig kan få dig op i det røde felt? Og hvis de oven i købet er langsomme så kan du mærke det i maven?

Så du har svært ved at sove? Du binder væske i hænder og fødder? Du har kramper? Bliver du hurtigt forpustet? Energien er lav? Og huden er trist?

Stress er misbrugt.

Ordet stress er ’misbrugt’. Når vi har travlt i vores liv bruger vi ordet i flæng, men det jeg taler om her, er den biokemiske stress, som kan udløses både af et fysisk som psykisk traume. For at forstå hvordan stress fungerer, så har vi brug for at forstå hvordan stresshormoner virker i vores krop.

 Stresshormoner hjælper os med at være skarpe når vi har en tiger i hælene, især dengang vi levede så savannen. Vi tænker hurtigt og vi får energi til at løbe og til at kravle op i et træ, men på den lange bange er disse stresshormoner meget farlige og kan udvikle sig til autoimmun sygdom.

I min praksis oplever jeg 99 % af autoimmune sygdomme stammer fra et traume.  Dette resulterer i at kroppen har været under stort pres i en længere periode og binyrerne har været på overarbejde.

Det er fint i en kortere periode hvor vi skal bruge ekstra energi som til eksamen, ekstra pres på job osv. men på længere sigt, vil det nedbryde vores immunforsvar og gøre os modtagelige overfor autoimmun sygdom.

Den ENESTE måde at få has på dette er ved at ændre vores livsstil- medicin fikser symptomet, men ikke roden. Kroppen skal fyldes op med næring og så skal vi lære at slappe af. En krop der er under konstant pres har behov for næring og opmærksomhed, ellers kommer den i yderligere ubalance.

Vægttab

Det er tæt på umuligt at tabe sig i en stresset krop, da det unaturligt for kroppen at give slip på fedtet, når den prøver at overleve. Fedtet er ment til at kroppen kan anvende det som energi i dårlige tider, og når vi netop sidder oppe i træet og venter på at tigeren går hjem, så er det en dårlig ide for kroppen at smide sit eneste overlevelseslager – eller at falde i søvn. For gør vi det, falder vi ned og bliver spist af tigeren.

Så for at tabe os på en sund måde, er vi nødt til at gøre kroppen sund først.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

KlUMME 8 MAJ 2019

Sygdom, signaler og den ødelagte telefonlinje mellem dig og din krop.

Når vi bor i en krop som ikke fungere, så er det meget frustrerende og hårdt. Men nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed så du kan få gjort noget ved det. Det er faktisk ikke en hemmelighed som sådan, men for mig virker det alligevel som om vi har glemt det. Vi har ødelagt telefonlinjen til vores krop, glemt at lytte til vores krop og forstå hvorfor den ikke fungerer. Vi er stoppet med at tage telefonen!

Kroppen har mulighed for at fortælle os når vi gør noget forkert, via signaler – den har mulighed for at sende signaler til dig i form af smerter, ubehag, overvægt, træthed osv osv.
Så hvis vi nu kunne vælge at se vores smerter, ubalancer, sygdomme, fordøjelsesproblemer, stofskifteproblemer, dårlig hud, manglende energi, væskeophobninger osv. som signaler, så har vi faktisk mulighed for at blive bedste venner med vores krop. I stedet for at arbejde mod hinanden, så er det muligt at opbygge et makkerskab mellem vores krop og os selv – når vi begynder at se kroppens signaler for hvad de er… nemlig bare signaler så opstår der magi og samarbejde.

Når vi begynder at forstå at kroppen fortæller os at vi gør noget forkert ved at sende signaler ud, så bliver det også nemt at både lytte og ændre vores vaner. Så når din krop fortæller dig at den har ondt i maven, jamen så er det nok din kost den er gal med eller din mavesyre. Når kroppen sender et signal om et ustabilt blodsukker, jamen så er det nok dit indtag af kulhydrater den er gal med. Og sådan kunne jeg blive ved. Alle vores lidelser og sygdomme er kun signaler, og husk at din krop har overlevet under de omstændigheder du har budt den i rigtig lang tid, den har gjort det bedste den kunne.

Har du lyttet? Eller har du bare prøvet at få den til at tie stille ved at fylde mere sukker og snoller i hovedet på den, så den til sidst ikke kunne gøre andet end at prøve at overleve. Og når kroppen ikke har andre muligheder, så bliver den syg – det er den eneste måde den kan få dig til at gøre noget anderledes.
Din krop fortæller dig bare at du har gjort noget forkert – du er ikke forkert – du har bare GJORT noget forkert.

Så nu er det tid til noget andet. Nu skal vi genoprette telefonlinjen mellem din krop og dig.  I Det fede liv bruger vi en lille parlør hvor vi oversætter kroppens signaler til handling. Når kroppen reagerer med eks. Smerter efter vi har spist, så ændrer vi det vha. kosten, så kroppen har ikke længere brug for at sende signalet om smerte. Fordi smerte er jo kun et signal. Og ved hele tiden at lytte genopretter du telefonlinjen til din krop – og i bliver bedste venner.

Så husk at ta telefonen – når din krop ringer..

Kærlig hilsen

Patricia

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

KLUMME 11 APRIL 2019

Hvorfor der IKKE er en direkte linje fra det fedt vi spiser og ned på hofterne.

Hele vores krop består af en masse hormoner, eks insulin og kortisol. Derudover findes stofskiftehormoner og selvfølgelig vores kønshormoner.  Hormoner suser rundt i vores kroppe og sørger for at sende signaler, så de forskellige organer ved, hvad de skal gøre – hormoner er faktisk en form for budbringere.

I sidste artikel fortalte vi om, hvorfor en kalorie ikke bare er en kalorie, men at det derimod er ret afgørende for, hvad en kalorie gør ved vores krop – i dag får I viden om et af de hormoner der søger for at vi lagrer fedt på vores krop i stedet for at forbrænde det.

Højt blodsukker

De fleste ved godt at det er farligt at have et for højt blodsukker. Kroppen har et blodsukker som helst skal ligge på omkring 5 mmol/l som svarer til ca. en teske sukker. Får vi for meget sukker, brød, pasta, ris osv. så bliver kroppen nødt til at fjerne det overskydende sukker og lagre det. Men ved du hvad sukkeret bliver lagret som? Jeps, det bliver lagret som fedt på kroppen. Det betyder, at når blodsukkeret er for højt, så bliver der udskilt det hormon der hedder insulin, som fungerer som døråbner til vores celler.

Vi har i lang tid troet, at der var en direkte linje fra det fedt vi spiser og ned på hoften, men det er faktisk en stor misforståelse. Kroppen vil helst lagre kulhydrat som fedt – og den vil helst forbrænde fedt som energi.

Når vi spiser mere fedt og færre af de hurtige kulhydrater så udskilles der ikke insulin på samme måde, det betyder at døren til cellerne ikke bliver åbnet og så lagrer vi faktisk heller ikke fedt på samme måde. Derimod så bruges den energi vi spiser fra fedt til at give os overskud til at klare job og fritid med masser af energi og vi behøver så ikke en morfar på sofaen om eftermiddagen.

Når man ser rent statistisk på, hvordan vi har det som mennesker rent kropsmæssigt, så har vi aldrig været så overvægtige og så syge som vi er i dag – og vi har heller aldrig spist så fedtfattigt, som vi gør nu. Tænker du, at der er en sammenhæng?
Tænker du at denne her misforståelse omkring at fedt er farligt og pasta er godt har gjort, at vi simpelthen lagrer for meget fedt via alle de farvestrålende fødevarer vi spiser? Tænker du, at det måske er tid til at gøre noget andet?
Når vi spiser fedtfattigt så frarøver vi også kroppen for en masse vitaminer. Og de her vitaminer er faktisk afgørende for, at kroppen kan fungere upåklageligt. De er også afgørende for vores fedtforbrænding. Så når vi spiser fedtfattigt, så kan man faktisk godt sige at vores fedtforbrænding går i stå. Dette skaber uorden i vores hormoner og så kan vi slet ikke få kroppen til at fungere som den skal – og det gør at vores kroppe kommer i ubalance, vi rager alle mulige sygdomme til os – og vi bliver overvægtige.

Så når vi nu går rundt og forbrænder kulhydrat, som bliver lagret som fedt, så kunne det jo være en idé at prøve at droppe kulhydrater i de store mængder vi spiser i dag så kroppen begynder at forbrænde fedt i stedet for.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

KLUMME 28 MARTS 2019

HVORFOR EN KALORIE IKKE BARE ER EN KALORIE?

Jeg får tit spørgsmålet omkring hvorfor vi ikke tæller kalorier her i Det fede liv – og jo nu skal du bare høre..

Vi har i årevis ikke bekymret os så meget om hvor vores kalorier kommer fra, vi har bare sørget for at holde dem nede og så har det egentlig været ligegyldigt om kalorierne kom fra en burger eller en broccoli.

Når vi går på slankekur frarøver vi kroppen for næringsstoffer, vi fjerner vitaminer og mineraler og holder energien nede i det vi indtager. Når vi holder os til få kalorier, så får vi også mindre energi tilført og vi bliver trætte og uoplagte. Derudover så fjerner vi også næring. Det efterlader vores kroppe i meget ringere stand end første gang vi gik på slankekur. Kroppen har brug for næring for at kunne opretholde balance i systemet og især i hormonerne, og her snakker vi ikke kun ægløsning og hår på brystet.

Tab dig 10 kg på 10 minutter!

Det kan godt være det virkede da vi var unge og frejdige, altså det med at skære i kalorierne og så tabe os, men problemet er så nu, efter vi har fået lidt flere år på bagen, så virker det bare ikke mere. Det hænger sammen med, at når vi frarøver kroppen næring ved de her utallige slankekure, hvor vi kan tabe os 10 kg på 10 minutter, så kommer kroppen i ubalance. Kroppen har brug for vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Så grunden til at vi ikke længere kan tabe os, er fordi vi har opnået en hormonel ubalance. Og når det er en hormonel ubalance der forhindrer os i vægttab, så hjælper det bestemt heller ikke at tælle den energi vi putter i munden. Det er to forskellige ting.

En indbrudstyv eller veninderne på besøg

En kalorie fra fedt og en kalorie fra kulhydrat er begge energi som kommer ind i vores krop som kan anvendes som energi, men det er effekten af denne kalorie der er afgørende. Fordi spiser vi kalorier fra kulhydrat, så er det ligesom at vi har haft en indbrudstyv på besøg. Han raserer vores hus, han roder i vores ting, han stjæler det bedste vi har og efterlader os bange, utrygge og i ubalance. Derimod spiser vi kalorier fra fedt, så er det ligesom at have veninderne på besøg. De har måske en værtindegave med, de opfylder os med energi og roser måske endda vores hjem. De bærer af bordet når vi er færdige med at spise og de efterlader os glade og tilpasse med os selv.

Begge er mennesker vi har haft i vores hus, men det er helt afgørende hvad de mennesker vi har i vores hus, gør ved vores hus. Og sådan er det også med kroppen. Det er ikke ligegyldigt hvor kalorien kommer fra, det som er afgørende er hvad kalorien GØR ved vores krop.

Det eneste vi får ind i vores krop, er den mad vi spiser, udover vand og sollys. Så hvordan kan vi tro at det vi putter i munden ikke har en påvirking også selvom kalorierne er lave? Og hvis vi tænker over det, så er de fleste af os født med en krop i balance- alle de ubalancer og sygdomme vi har, er nogle der er kommet til med tiden – og som jeg plejer at sige: Hvis vi kan spise os syge, så kan vi vel også spise os raske!

Prøv at tænke lidt over det indtil vi skrives ved igen om 14 dage..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Den fede klumme 14 marts 2019

Lad os se det i øjnene!

Vi har aldrig spist så fedtfattigt som vi gør nu – og vi har aldrig været så syge og så overvægtige. Og vi har heller ikke spist så meget snoller, boltret os i så mange kager og valgt de hurtige løsninger med færdigretter og andre farvestrålende pakker fra Netto, som vi gør nu!

Det er sådan jeg plejer at få folk til at spidse øreR – og nu satser jeg på at jeg har fanget din opmærksomhed også!

Det går ikke så godt vel?

Vi kender alle flere der er syge, har store ubalancer i kroppen, knapt nok kan slæbe sig igennem dagen og når de så kommer i seng – så kan de heller ikke sove.

Ikke at kunne sove, er faktisk næsten blevet en folkesygdom – en lidelse!!  Og det bliver sikkert også snart en diagnose. Kronisk søvnløshed tænker jeg det må hedde, når den tid kommer!

Diagnoser på diagnoser vælter rundt omkring i folkemængderne og medicin er den eneste løsning.

Hvis du tænker lidt over det, så er det eneste, vi får ind i vores krop, ud over sollys og vand, faktisk den mad vi spiser, så det undrer mig, at vi ikke tænker over den konsekvens det har på vores krop. Så længe vi spiser et lavt antal kalorier, så er det ligegyldigt om kalorierne kommer fra chokolade eller broccoli.

Men, vi bliver som sagt, mere og mere syge og mere og mere overvægtige -og jo, så vi spiser vi jo heller ikke særlig meget fedt… I hvert fald af det gode fedt!

Så nu er det tid til noget nyt.. ik?

Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget andet.

Og det kan jeg hjælpe dig med!

Hver 14. dag vil jeg skrive her i ’Den fede klumme’ om hvad du kan gøre for at ændre din livsstil, så let som ingenting.
Her skal vi snakke om alt muligt fra mad til medicin, ubalancer, diagnoser, kalorier og flødesauce.

Fordi i bund og grund, så er der virkelig, virkelig mange af os, der lider af alverdens ubalancer og det er de færreste der har disse med fra fødslen. Så et eller andet er der sket under vejs. Et eller andet har vi tilført kroppen, som har skabt en masse uro i systemet. Og som jeg plejer også at sige:
“Hvis vi kan spise os syge, så kan vi vel også spise os raske’”!!

Kærlig hilsen

Patricia Højbo

DET FEDE LIV

Har du lyst til at få et helt andet liv, med overskud, energi og en slank og fast krop? 

Læs mere om vores 6 ugers forløb her..