Patricia Højbo er grundlægger af Livsstilen “Det Fede Liv” – der har base i Randers, men holder til over hele landet. Hun har selv været overvægtig og lidt af flere livsstilssygdomme, før hun besluttede sig at finde vejen ud af lisstilssygdomme med varigt vægttab. Hun er udaannet Sundhed – og livsstilscoach og har gennem de sidste 20 år studeret generel sundhed og er kommet frem til en livsstilsændring, der har hjulpet mange tusinde mennesker over hele landet.
NYESTE POSTS
RIGTIG FEDT NYTÅR TIL DIG
Nu skyder vi et nyt år i gang og nytårsfortsæt er på det højeste.
Du har sikkert også en masse ideer om hvordan du skal være bedre, hvordan du skal gøre det anderledes og hvorfor. Du har sikkert drømme omkring hvordan livet kan blive for dig, men gang på gang lykkedes det ikke for dig.
Nu skal jeg fortælle dig hvorfor.
For det første så handler alt vi gør om motivation. Vi er nødt til at have motivationen for at opnå noget, eller komme væk fra noget, når vi skal ændre noget i vores liv.
Der hvor motivationen er størst er når vi gerne vil væk fra noget. Når vi er kede af hvad vi ser i spejlet, når vi har smerter og ubehag, problemer med at udføre daglige opgaver eller når vi føler at kroppen bliver ringere og ringere som tiden går, så har vi motivation for at komme væk fra noget.
Problemet er, at mange ubalancer i kroppen accepterer vi som normalt. Vi kan slet ikke huske hvordan det føles ikke at være udfordret i vores krop og heller ikke hvordan det var at være normalvægtig, men vi ser os omkring og kan se, at de omkring os enten ser ligesådan ud eller kæmper med det samme. Man kan faktisk finde fællesskab i både sygdom og overvægt.
Vi skal elske vores appelsinhud.
Jeg kan godt blive lidt provokeret over denne her trend med at vi skal elske vores krop som den er, og her er det vigtig at du forstår mig ret, fordi jeg mener ikke at vi skal slå kroppen oven i hovedet for at se ud som den gør, eller at være som den er, men jeg mener at vi kan forvente mere.
Mange af os acceptere at vi har trukket det korte strå når det kommer til vores krop, og kan slet ikke forestille os at det kan blive anderledes eller meget bedre.
En lille ting som appelsinhud er faktisk tegn på en ubalance. Hvis vi synes det er flot med appelsinhud eller at det ikke betyder noget for os, er det jo fantastisk, men det som jeg prøver at sige, er at jeg ikke er enig i at både overvægt, hudproblemer, smerter, flækkede negle, oppustet mave, træthed osv er noget som vi behøver at acceptere. Og slet ikke når der findes en løsning på problemet.
Så det er her motivationen kommer ind i billedet, samt troen på at vi faktisk kan få en krop uden skavanker, overvægt og endda appelsinhud – vi skal bare være klar over at det er muligt.
Jeg vil gerne fortælle dig at du har andre muligheder – og det ligger lige til højrebenet. Lige rundt om hjørnet findes der en løsning du skal bare vælge det.
Og nu hvor det er starten på et nyt år, og alle muligheder ligger åbne for os, tænker jeg at et nytårsfortsæt kunne være at du vil gøre noget andet end du plejer. Hvis du har motivationen for et andet reslutat, så skal du gøre noget andet end det du plejer, så vil du nemlig også få et andet resultat.
Rigtig godt nytår.
Kærlig hilsen
Patricia
ER DU I GANG MED AT LEVE ELLER ER DU I GANG MED AT DØ?
Vidste du godt at diabetes er den hurtigste voksende sygdom i hele verden?
- I Kina er der over 100 millioner diabetikere
- I Indien 60 millioner diabetikere
- I Mexico er diabetes den største dødsårsag af alle.
- I Australien får en konstateret diabetes hver 5 minut.
- I Europa er der 60 millioner diabetikere
- I Danmark er der over 260.000 (2017) diabetikere og man regner med ca. 60.000 der bare ikke ved de har det.
Hvad fanø er det der sker der med os?
Disse tal indikerer de som allerede har fået konstateret diabetes, men hvad så med alle de som ikke har fået det konstateret endnu – det må være svimlende høje tal, for de som ligger i en prædiabetisk tilstand.
MEN HVAD ER DET DER SKER, OG HVORFOR ER VI VED AT TAGE LIVET AF OS SEL?
Du ved det sikket godt, men for mange raffinerede kulhydrater, og at vi faktisk spiser konstant gennem hele dagen, er årsagen til at det hele går rigtig skidt og vi bliver syge. Men hvad sker der egentligt i kroppen når vi spiser for mange kulhydrater?
NÅR VI SPISER FOR MANGE KULHYDRATER END KROPPEN ER DESIGNET TIL AT HÅNDTERE.
Når blodsukkeret stiger så producerer bugspytkirtlen insulin, så det overskydene sukker bliver fjernet fra blodet, da det er farligt at have for højt indhold af sukker i blodet. Det er smart og en livsvigtig funktion.
Men det tager i gennemsnit mellem 10-20 år at udvikle diabetes, og grunden til at vi udvikler diabetes, er simpelthen fordi vi overbebyrder kroppen, men det tager rigtig lang tid før vi kan se det i en blodprøve.
BUGSPYTKIRTLEN HJÆLPER OS
Fordi det er så farligt at have forhøjet blodsukker, så producerer kirtlen insulin på livet løs, så når vi går til lægen og bliver testet, så viser resultaterne er vores blodsukker er fint. Men problemet er at vi med tiden udvikler resistens, og så kan vi ikke længere holde blodsukkeret nede. Vi driver rovdrift på vores krop og derfor viser testen først at vi har diabetes, når det er gået galt.
Så hvad kan vi mærke efter i vores krop?
Har du:
- Fedt på maven?
- Fedt på ryggen?
- Ustabilt blodsukker?
- Føler du dig til tider umættelig og er du sulten mellem måltiderne?
- Tisser du om aftenen og om natten?
- Er du ofte tørstig?
- Binder du væske i hænder og fødder?
- Har du trangt til brød, pasta og slik?
- Bliver sur og irriteret når du er sulten?
- Har du PCO?
- Har du problemer med tandkød?
- Føler du dig som går du i en osteklokken og uklar i hjernen?
- Går kold du sukkerkold om eftermiddagen?
- Har du svært ved at sove og vågner du nemt?
Disse her symptomer er bare få af hvad der indikere at vi på sigt vil udvikle insulinresistens og derfor diabetes, men det fede ved det er at det kan tages i opløbet og selvom du allerede har udviklet diabetes, så kan du faktisk spise dig ud af det.
Håber ikke du blev for skræmt af disse tal, jeg håber bare at du vil ta’ din krop alvorligt.
Vi ønsker dig en glædelig jul og et fedt nytår fra Det fede liv
Kærlig hilsen
Patricia
KLUMME 20 NOVEMBER 2019
JULEHELVEDE IGEN IGEN
Åh nej tænker du nok, nu kommer julen snart og det er slet slet ikke til at overskue at skulle igennem julehelvede igen? Er det ikke rigtigt?
Vi har alle forskellige forestillinger om hvad ’helvede’ er, om det er Jjuleshopping, julepynt eller julefamiliekomsammen. For mig er det ingen af delene, for mig er det madhelvede, oppustethed, ’spis til du falder om’, gå januar i møde med endnu en slankekur eller et mislykket forsøg med opstart af træning, igen igen.
Eller sådan VAR det for mig, men det er det ikke mere…
JULEHAMBURGERRYG
Fordi guderne skal vide, at julen har været en hård tid for mig. Bare tanken om at skulle knibe mig ned i den julefrokostkjole, som var spændt omkring mig, som en vakuumpakket hamburgerryg kan give mig kvalme, fordi jeg i så mange år har været ked af hvordan jeg så ud. Og ikke nok med det, så følte jeg at jeg skulle gå igennem julen med skyklapper på, så jeg ikke blev fristet af alle lækkerierne overalt.
DE SENESTE ÅR HAR DET VÆRET HELT ANDERLEDES FOR MIG
De sidste mange år har jeg jo levet Det fede liv – og her bukker vi ikke under for fristelser. Og det er så løgn tænker du.. nej det er det ikke. Det er ikke løgn, den er go nok.
Fordi som du jo ved, når du kender mig, så spiser vi alle de lækre ting som livet og julen byder på. Mad er en del af livet og vi kan ikke komme udenom at vi spiser på hygge, og sikke en sorg det ville være, hvis vi skulle undvære julens lækkerier. Det synes jeg i hvert fald. Og det er utopi at tro at vi bare kan styre udenom – det vil koste alt for mange kræfter af os.
HVIS JEG NU SIGER TIL DIG….
Hvis jeg nu siger til dig at du sagtens kan tabe dig og spise julemad og lækkerier, ville du så rulle med øjnene og tænke at jeg var fuld af løgn? Ja ik? Men som jeg har sagt før, og siger det igen, det er simpelthen fordi vi har fået forkert fat i det.
Vi kan modstå sukker og snoller når kroppen er fyldt op med næring. Hvis vi søger for at spise lækkert næringsrigt mad, så behøver vi ingen rygrad for at modstå fristelserne. Så bliver det en bevidst handling at spise konfekt og søde sager. Så bliver det ikke et nederlag. Det bliver et valg.
Og når vi ’vælger’ os igennem en jul, så er det et helt andet resultat vi møder i januar, fordi vi har ikke siddet til forældrekaffe i børnehaven, med de farvestrålende småkager, og bare givet efter. Du ved, den der oplevelse, hvor vi bare ikke kan være stærke mere og propper os med alt vi kommer i nærheden af.
Det er ikke i december måned vi bliver overvægtige, syge, triste og ødelægger vores krop – det er alle de andre måneder den er gal med. Hvis du nu gav det en chance, så lover jeg dig, at du vil gå januar i møde, måske for første gang i dit liv, hvor du faktisk ikke behøver at gå på slankekur, men i stedet har tabt dig over julen.
Kærlige julekram
Patricia
EN STRESSET JULETID
Kender du det at du bare ikke kan få dit hoved til at slappe af og stoppe med at tænke?
Du kan ligge i sengen og gennemtænke alle mulige scenarier igennem, faktisk næsten som en flippermaskine hvor kuglen bare ikke ryger i hul?
Det er et tegn på stress og at din krop faktisk siger fra…
STRESS ER MISBRUGT
Stress er et meget misbrugt ord og bliver brugt i flæng, men det ændrer ikke på, at stress er en meget alvorlig tilstand som faktisk også gør, at det er UMULIGT at tabe sig.
Jeg har også prøvet at have stress, og her mener jeg forhøjet produktion af kortisol. Kordisol er det vi kender som stresshormone. Jeg kunne hverken sove, koncentrere mig om en film eller overkomme flere ting på en gang. Jeg blev utrolig, jeg fangede alle virus der kom flyvende forbi og min lunte var ikke-eksisterende.
Der kan være rigtig mange grunde til at vi står i sådan en situation, og ofte kan det være svært at ændre i et snuptag, men noget der kan gøre en kæmpe forskel for, hvordan man håndterer stress, er kosten, samt vitaminer og mineraler. Når kroppen er stresset smider den B-vitamin, calcium og magnesium og det gør at nervesystemet kommer mere og mere i ubalance, og skaderne på kroppen bliver værre og værre. Det er når vi har mindst overskud vi er nødt til at være mest opmærksom på vores kost.
FORNUFTIG KOST
Når vi er stressede er det alt afgørende at vi er fornuftige med vores kost. Og det kan godt være du tænker:’ jamen jeg spiser da sundt’! Men får du nok næring til din krop? Det kan sammenlignes med, at du nedbryder en muskel igen og igen, som når du træner. Det er i restitutionen, at musklen bliver stærkere, det er ikke i nedbrydelsen. Hvis vi ikke får fyldt kroppen op med vitaminer og mineraler, vil vi ikke blive stærkere – kun svagere. På samme måde, når kroppen skal håndtere perioder med meget stress, så nedbryder vi kroppen og har den ikke de rigtige næringsstoffer til at genopbygge sig selv, vil skaderne blive permanente og det kan have forfærdelige konsekvenser og måske blive kronisk.
HURTIGE KRÆFTER
Vi er skabt til at kunne håndtere stress i kortere perioder. Kortisol et gør at vi tænker hurtigt, får flere kræfter og kan have mange bolde i luften på én gang, men varer det for lang tid, som faktisk er mere reglen end undtagelsen, så gør det mere skade end gavn.
Hvis du kender mig, så ved du også godt at jeg har utrolig respekt for hormoner. Hormoner som insulin, østrogen og stofskiftehormoner, men med tiden har jeg fået mere og mere respekt for hormonet kortisol og jeg vil påstå at det nok er det hormon der ligger til grund for 90 % af de ubalancer vi har i kroppen. Det skaber inflammation, forhøjet blodtryk, mavefedt, ustabilt blodsukker og har enorme psykiske konsekvenser, for både de som har stress, men også familie og pårørende.. så det skal vi tage alvorligt.
Så kan du nikke genkendende til disse ord, så husk at det er vigtigt at din krop får en masse kærlighed og omsorg også med kosten.
Kærlig hilsen
Patricia
NOGLE GANGE HAR VI BARE BRUG FOR LIDT HJÆLP IK?
Når du kender mig, så ved du at jeg går op i at vi skal leve sundt og have det godt. Men indrøm gerne at dét i sig selv, kan gøre én træt på forhånd. Fordi hvis det var så nemt at leve sundt og træffe gode valg for sig selv, ville vi så ikke bare gøre det alle sammen?
Jo! så nogle gange har vi behov for hjælp.
Vi har jo alle prøvet de der slankekure, som vi læser om i kulørte blade som lover guld og grønne skove, men hvad gør vi så når vi bliver presset af livet, når vi får lyst til trøste os selv med mad og hvad gør vi når vi skal fungere i sociale sammenhæng?
Ja det er bare nogle rigtige gode spørgsmål!
DET KAN VÆRE TOTALT UOVERSKUELIGT
At ændre vores vaner kan være meget uoverskueligt, fordi det kræver bevidsthed. Vaner er ubevidste valg, derfor er det netop blevet til vaner. En vane er noget vi gjorde på et tidspunkt hvor det gav mening, og det som vi hjælper dig med her i Det fede liv er, at få set på den vane – kommer du tættere på dit mål eller længere fra ved at bevare denne vane? Hvis den ikke gavner dig, så hjælper vi dig med at sige farvel til den.
Og det er her hjælpen virkelig er behøvet. Fordi jeg har lært, på mine egen rejse, at det ikke nødvendigvis ’bare lige er’ at spise noget andet, fordi fristelser lurer og følelserne kan være svære at være herrer over. Mange af os spiser når vi er stressede eller når der er noget der går os på, men ofte så spiser vi jo også bare det helt forkerte. Og for at bryde dette mønster har vi behov for hjælp – og ikke mindst omsorg og forståelse for at det er en rejse vi har begivet os ud på.
NEDERLAG PÅ NEDERELAG
Når vi har oplevet nederlag ved at ændre vores livsstil eller gå på en kulørt slankekur, så har det ikke været et sammensat program hvor der er blevet taget hånd om os. Der er heller ikke blevet italesat hvilket behov du har og der har heller ikke været noget hjælp at hente, når tingene har været svære. Og jeg tror faktisk at det er en af grundene til at vi har så høj succesrate i Det fede liv. At vi leverer hele pakken og ikke mindst coaching, støtte omsorg og nærvær når livet går sin gang og at dét at ændre livsstil ikke bare er at svinge en tryllestav og så er alt gode.
GODE INTENTIONER
Det er så nemt at beslutte sig for at på mandag bliver alting anderledes. Men det gør det ikke, når vi ikke får fat i roden, der ligger til grund for at vi spiser og handler som vi gør. Vi kan ville det rigtig meget, men når vi ikke har de værktøjer til at håndtere, når tingene ikke bare kører i smør, så ryger de her intentioner lige ud af vinduet, og vi bliver så kede af det og føler os som en fiasko.
Nu ved du, at jeg forstår hvordan du har det – fordi sådan har jeg selv haft det.
Kærlig hilsen
Patricia
VI SKAL FIKSE RODEN
Overvægt og sygdom er kun et symptom. Derfor er det roden der skal fikses.
Sygdom er kun et symptom på, at vi har gjort det forkert i for lang tid. Sygdom og ubalancer er kroppens måde at fortælle os at vi gør noget forkert, den har nemlig ikke andre måder at kommunikere med os på.
Så hvordan råber din krop dig op?
Min egen krop har råbt med diabetes, fibromyalgi, stofskiftesygdom, dårlig hud, inflammation, tarmproblemer, træthed (dog uden at kunne sove) depression, plus alt det løse, og selvfølgelig overvægt. Den prøvede at kommunikere til mig, at det jeg gjorde var forkert, men jo mere den opførte sig underligt, jo mindre spiste jeg, overspiste jeg eller trænede jeg. I starten var det bare ’småproblemer’ jeg mærkede, såsom overvægt, ondt i maven, uren hud, hår og negle der knækkede og flossede og dårlig energi, men som tiden gik, hvor jeg fortsat ikke lyttede til den, udviklede jeg simpelthen flere sygdomme.
Ingen af os fortjener at være ulykkelig i en ulykkelig krop.
Der er ingen ’regel’ der hedder, at vi skal døje med noget som helst i vores krop. Der er ikke en tidslinje for hvornår vi kan forvente hvad, altså bare fordi man er mand og over 50, så er det jo ikke ens betydende med at man SKAL udvikle diabetes 2. Kvinder SKAL heller ikke sove dårligt eller have deller på maven og vi SKAL heller ikke falde døde om på sofaen kl. 20.15 bare fordi vi er over 30 år. Der er ingen regler – kun en masse undskyldninger.
Jeg hører så ofte: ’ Ej det er jo helt normalt at kvinder over 40 har topmave’ eller ’Det er jo helt normalt at det er sværere at blive gravid nu om dage’. ’Ahva for noget’, tænker jeg straks! Hvem har bestemt det? Jo det er ganske normalt, men det er jo en konsekvens af at vi lever dårligt og behandler vores kroppe dårligt. Vi er ikke designet til den slags føde som vi putter i vores krop, og når kroppen ikke får det som den skal bruge, så bliver vi syge og overvægtige. Det går kun én vej, og det er ned af bakke, hvis vi ikke ændrer vores livsstil. Og bare fordi alle andre er syge og overvægtige, behøver du jo ikke være det vel?
Sygdomsbehandling.
Mange har stadig denne opfattelse at medicin er vejen til at blive rask. Men fakta er, at der sjældent er nogen der bliver raske af medicin, i hvert fald ikke når det kommer til livsstilsrelaterede sygdomme. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om en diabetiker der er blevet rask af at tage medicin, jeg har set at medicin har dæmpet symptomerne, men at blive rask, det bliver man ikke. Det samme med stofskiftesygdom, som for resten et utal af kvinder lider af nu om dage, jeg har heller aldrig hørt om at skjoldbruskkirtlen bliver rask af medicin, men jo, har set flere gange at symptomer er blevet dæmpet.
Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er sygdom kun et symptom på at noget er helt galt. Derfor er det roden der skal fikses – i hvert fald for at vi kan blive raske.
VANER ER TIL FOR AT BRYDES – ELLER ER DE?
Kender du det, at du gør en masse ting fordi du altid har gjort det? Og du ved faktisk ikke helt hvorfor?
Det er fordi det er en vane.
Men hvad gør de godt for?
Vaner er noget vi har gjort rigtig mange gange, måske har de givet mening på et tidspunkt, måske kommer de fra vores opdragelse eller måske er det noget vi har fået at vide nok gange er det rigtige at gøre, derfor begynder vi at gøre det. Vi gør det rigtig mange gange og til sidst bliver det en vane.
Vaner er fantastiske, fordi det giver os tryghed og kontinuerlighed i vores liv. Det er noget vi ikke behøver at bruge kræfter på, vi gør det bare.
Men ofte så får vi ikke set på om disse vaner gør os godt, om de bidrager til forbedring, til forværring eller bare status quo.
Her i Det fede liv der bryder vi vaner. Vi starter med at kigge på selve vanen og hvorfor vi har den, og hvis den ikke gavner os, så bryder vi den.
Det lyder meget meget simpelt, og det er det faktisk også, hvis vi forstår hvorfor vi har tillagt os vanen og at den måske ikke har bidraget til noget godt. Faktisk er det ofte noget af en åbenbaring for os.
Et eksempel fra mit virkelige fede liv.
Når jeg havde afleveret mine drenge til min eks hver anden weekend, så havde jeg en vane at jeg skulle spise slik og ligge på sofaen, hvis der ikke var noget jeg lige skulle. Jeg gjorde det hver gang og jeg vidste ikke hvorfor jeg gjorde det, det var bare en vane. Indtil en dag, hvor jeg spurgte mig selv om denne her vane egentligt var go for mig og om den bidragede med noget godt? Bidrog vanen til at jeg kom tættere på mit mål eller længere fra?
Da det gik op for mig at jeg ikke anede hvorfor jeg gjorde det ( jeg havde ikke taget stilling til hvorfor) og jeg jo bare kunne lade være, var det simpelthen en befrielse. Jeg havde accepteret, at hver anden fredag der fik jeg så ondt i maven at jeg til sidst måtte gå i seng, fordi jeg havde spist en masse slik på sofaen, bare fordi det havde jeg jo altid gjort.
Et andet eksempel jeg hører rigtig tit er ’kaffe-vanen’.
Mange af os kan drikke en hel kande kaffe hver dag. Jeg spurgte engang en kvindelig kursist: ’Jamen hvorfor drikker du minimum en hel kande kaffe i løbet af en dag’? ’Jamen det har jeg jo altid gjort’. Så det er blevet en vane. Og da det gik op for hende at hun jo havde et valg om at lade være, noget så simpelt, så blev det også en aha oplevelse, fordi hvad kan man så ellers bryde af vaner som ikke gavner?
Vaner er fantastiske, men vi skal bare være klar over, at bare fordi vi altid har gjort det, er det ikke ens betydende med at vi altid skal blive ved. Og især ikke hvis de ikke bidrager til noget positivt i vores liv.
Kærlig hilsen
Patricia
KLUMME 25 SEPTEMBER 2019
NÅR VI GØR NOGET ANDET END ALLE DE ANDRE GØR
Er det ensomt at gå andre veje end resten af flokken?
Nej det behøver det ikke at være, men det er normalt at mærke modstand. Mennesker er flokdyr, vi er designet til at tilpasse os hinanden og gøre hvad alle andre gør. Ind i mellem møder vi mennesker på vores vej som gør noget andet, men det er de få!
Vores flok.
Hvis vi levede i urtiden ville vi være dybt afhængige af vores flok, og at blive udstødt af flokken ville være lig med den rene død for os. Derfor er vi designet til at rette ind og lystre.
Men hvad gør vi så når flokken går den forkerte vej? Og alt i os skriger i os at det er forkert?
Ja den er svær, men vi beslutter os for hvem der har fjernbetjeningen i vores liv, og så tager vi ansvar.
Kage fra morgen til aften.
I Det fede liv tager vi ansvar og lytter til os selv, for det kan godt være at ’vores flok’ gulfer kulhydrater fra morgen til aften, fylder sig med slik weekenden lang eller presser os til at spise den kage til fødselsdagen, selvom vi ikke har lyst, men vi bliver nødt til at tage ansvar for vores eget liv, også selvom det kan være angstprovokerende at gøre noget andet end resten af flokken.
Da jeg trådte Det fede livs babysko gik jeg helt alene og det var ikke altid sjovt, men jeg holdt ved, da jeg havde troen på, at det jeg havde fået fortalt ikke var rigtigt for mig. Jeg så mig omkring og tænke: ’Bare fordi alle de andre er overvægtige og lider af alverdens skavanker, betyder det jo ikke at det skal være sådan for mig’ og bare fordi alle andre gør samme, er det jo ikke ens betydende med at vi skal acceptere det som en sandhed.
Det fede fælleskab
Vi er mange tusinde mennesker der lever Det fede liv nu og vi går af samme sti. Jeg har fundet min flok som jeg hver dag underviser i at lære at lytte til sig selv.
Og de har fjernbetjeningen til deres eget liv, og ikke mindst, så tager de ansvar for deres egen lykke. Bare fordi der er mange andre der gør det samme, betyder det ikke at det er det rigtige, det er vigtigt at huske på. At dreje til høje, når alle andre går til venstre, kan virke ensomt, men vores kursister opdager dog hurtigt, at lige rundt om hjørnet står en masse toplækre DFL’ere og bare venter på at andre ’udbrydere’ tager valget, og tager fjernbetjeningen i egen hånd. Det er alle os her i Det fede fællesskab. Vi står bare og venter og hepper på dem der tør gøre noget andet.
Bare fordi alle andre går af samme vej, betyder det ikke at det er DIN vej. Og har du prøvet vejen af flere omgange, og du igen og igen er endt op med et uønsket resultat, så kan vi nok godt konkludere at vejen ikke er din.
Kærlig hilsen
Patricia
KLUMME 28 AUGUST
DET HELE KOMMER TIL MOTIAVTION I SIDSTE ENDE
Når alt kommer til alt, så er motivation et grundlæggende element i vores liv- og når vi skal lave forandringer så er vi nødt til at have motivation.
Da jeg startede med at leve Det fede liv, eller da jeg besluttede mig for at ændre livsstil, så var det fordi jeg ville væk fra noget.
Jeg ville væk fra at være syg, trist, overvægtig, deprimeret, træt og meget mere. Så min motivation var høj. Jeg havde motivation til at komme væk fra noget.
Jeg var ikke helt klar over hvor jeg skulle hen. Jeg kendte ikke formen på det liv jeg gerne ville have, men jeg vidste at jeg i hvert fald ikke ville have det som jeg havde det.
En pris at betale.
Mange af de kursister der kommer til mig, har motivation til at komme væk fra noget. De har gejsten og er villig til at ændre en masse ting, fordi de har gjort op med dem selv, at de bare ikke leve med konsekvenserne af den livsstil de fører. Og de er villige til at betale prisen.
Når vi ændrer livsstil så bryder vi vaner, og at bryde vores vaner og gøre noget andet end vi plejer har en pris. Og er motivationen høj, så er vi også villige til at betale den pris det koster at gøre op med flere ting i vores liv.
Men overraskende nok så oplever jeg igen og igen, at den pris mine kursister betaler er meget lav når det kommer til stykket. Vi forestiller os hurtigt at prisen er høj, fordi vi fokuserer på alt det vi ikke kan, men det er kun fordi vi ikke har gjort det før. Vi fortæller os selv en historie om at vi sikkert ikke kan, men så snart vi kaster os ud i det, så oplever vi at det kan vi sagtens. Det er bare fordi vi aldrig har gjort det før.
Og dette har indflydelse på prisen.
Vi har tendens til at forestille os at prisen er høj, fordi vi ikke har gjort noget det før, men når prisen så skal betales så var den det hele værd. Fordi vi har fået meget mere end vi nogensinde havde kunnet forestille os.
I stedet går det op for os, at prisen var for det liv vi levede før. Prisen for at spise slik og kager hele tiden var for høj. Det var slet ikke det værd. Og så bliver det utrolig nemt at lade være.
Så i takt med at vi bryder vores vaner, har motivation for at komme væk fra noget, og finder ud af, at alt det vi troede vi ikke kunne, bare var endnu en løgnhistorie vi fortalte os selv, kun fordi vi aldrig havde gjort det før, så bliver det let som en leg at opnå den drømmekrop, som vi hele tiden havde ønsket os. Og når vi så ser tilbage på vores rejse, så var prisen ikke at ændre livsstil, men at leve som vi gjorde før, det var der prisen var høj.
KLUMME 14 AUGUST 2019
HVIS DU VIL HAVE ET ANDET RESULTAT END DET DU PLEJER, BLIVER DU NØDT TIL AT GØRE NOGET ANDET.
Vi har alle prøvet det, vi bliver ved med at prøve igen og igen, men uanset så ender vi op med det samme resultat som vi plejer – fordi vi gør som vi plejer!
Lad mig forklare.
Du ser dit mål foran dig. Du kan ane det i horisonten. Der er ingen rigtig sti derhen, græsset er fyldt med humpler og store sten og en masse forhindringer.
Derimod når du ser dig til venstre så er der en rigtig fin sti, den er trådt ned, der er ingen store sten eller ukrudt, så stien virker tiltalende og lige til.
Ser du dig til højre så er det næsten det samme du ser. Denne her sti er faktisk også helt ok at gå på, uden forhindringer og udfordringer undervejs.
Så du vælger at gå til højre eller til venstre, fordi det er det du plejer, der er en fin sti du har trådt igen og igen. Du kan godt se at dit mål er ligefrem, men du kan ikke overskue at gå denne vej, da du aldrig har gjort det før og der er alt for mange forhindringer. Men du kommer aldrig hen til dit mål.
Så du gør hvad du plejer. Du går af den sti du plejer. Problemet er bare, at når du bliver ved med at gå af den sti der er velkendt, så får du ikke et andet resultat end det du plejer, og du kommer lige præcis derhen hvor du altid har været.
Giver det mening?
Hvis du kan se at dit mål er lige fremme, så nytter det ikke at gå til højre eller til venstre. Du er nødt til at gå i den retning hvor målet er, også selvom du aldrig har gjort det før, og stien ikke er velkendt. Fordi lur mig om ikke alle de forhindringer, store sten og buler på vejen, de vil virke helt anderledes så snart du kommer tættere på.
ENDNU EN FIASKO
Du kender godt den følelse, når du igen har lidt nederlag ik? Når du igen har prøvet at gå vejen og den igen ikke viste sig at være der du ville hen, og du føler dig som en fiasko. Det er fordi du gør som du plejer og forventer et helt andet resultat. Og det virker ikke. Det virker aldrig.
Hvis vi gør ting en lille smule anderledes end vi plejer, så får vi også et lille anderledes resultat, men gør vi noget helt andet end vi plejer, så får vi også et meget andet resultat.
Sådan er det også med at ændre livsstil. Når vi igen prøver at spise fedtfattigt, træne måsen ud af bukserne, afskære os fra sociale begivenheder i perioder osv osv. Hvis det ikke har virket for dig før, så vil det heller ikke virke nu.
Vi er nødt til at gøre noget andet end vi plejer for at få et andet resultat.
Kærlig hilsen
Patricia
KLUMME 31 JULI
Hvad er formålet med den mad vi spiser?
Overalt ser vi folk der har prøvet at tabe sig med forskellige kostretninger og motion, vi ser forskellige hurtige løsninger som lover dig guld og grønne skove.
Men nu spørger jeg dig, hvad tænker du formålet er med at spise mad?
Vi er alle spiseforvirrede og vi bruger mad til alt muligt andet end det som det egentligt er tiltænkt. Vi spiser på vores følelser, vi bruger maden til at forkæle os selv, til trøst, til glæde, til terapi. Men mad er ikke terapi og det er heller ikke din bedste ven. Definitionen af mad er til at opretholde ’liv’, give energi og fremme vækst.
Men det er ikke derfor vi spiser. I hvert fald ikke altid.
Kommer du tættere på dit mål eller længere fra?
En go øvelse, når vi sidder overfor et måltid, kan være at stille sig selv det spørgsmål: ’Er dette her måltid god næring?’ ’Bringer det mig tættere på eller længere fra mit mål? ’
Hvis måltidet ikke er go næring og det ikke bringer dig tættere på dit mål, hvorfor overvejer du så alligevel at spise det?
Hvad er god næring?
De vigtige næringsstoffer, som er helt nødvendig for kroppen, kalder man essentielle. Dette betyder ’næringsstoffer som kroppen ikke kan danne selv’ og derfor skal de tilsættes gennem kosten. Der findes essentielle aminosyrer og fedtsyrer. Men der findes ingen essentielle kulhydrater – dvs. kroppen har i princippet ikke behov for kulhydrat- de få mængder som den har behov for, kan den selv danne.
Aminosyrer er byggesten som vi har brug for til vores hud, hår negle, øjne, muskler, led osv.
Fedtsyrer udgør strukturen i vores celler, samt hjernen, nerverne og hormonerne, og hvis kroppen mangler disse, opstår der sygdom og ubalancer. Derudover er vigtige næringsstoffer også vitaminer, mineraler og enzymer. Enzymer er små katalysatorer som får kroppen til at arbejde ligesom en lagermedarbejder på en fabrik.
Derfor er det grundlæggende at vi har styr på, om de måltider vi spiser indeholder god næring for vores krop. Og når vi sidder overfor et måltid, så kan det være en go ide at have den viden i baghovedet. Mange af os føler os som ofre for omstændighederne og bruger mad som alt muligt andet end det som det egentligt er tiltænkt.
Det eneste formål mad har er at give liv til din krop. Maden skal ikke trøste dig, den skal ikke få dig til at få det bedre med dig selv psykisk, den skal ikke opfylde et socialt behov, selvom vi alle bruger den til disse forskellige formål.
Så når du sidder på terrassen med veninden, som har været så sød at komme med kage, og du bare ikke har lyst til at spise den, måske fordi du ikke vil gøre hende ked af det, eller føle dig forkert. Spørg dig selv om dette her måltid gør noget godt for dig eller bringer dig længere fra dit mål, og hvis det er, så er det egentligt bare at sige:’ Nej tak, jeg er ikke sulten, det kan man ikke argumentere imod.
Kærlig hilsen
Patricia
10 KLUMME 17 JULI
ER DU FEDTFORBRÆNDENDE ELLER FEDTLAGERENDE?
Det er min oplevelse at alle kan tabe sig på en hvilken som helst slankekur. Men hvis hormonerne er i ubalance, vil du altid vende tilbage til den kropsform du kom fra. Derfor er slankekure en kortsigtet løsning.
Hvis hormonerne er forvirret, selvom du taber dig på slankekur, så vil de forvirrede hormoner få dig til at vende tilbage til den kropsform du kom fra.
Derudover så er det meget uholdbart leve med restriktioner i længere tid ad gangen og gå rundt med følelsen af at skulle ’undvære’. Du ved, den situation hvor du nærmest ikke kan gå forbi bageren uden at tænderne løber i vand.
Hormoner i balance.
Når vi fikser hormonerne og fylder kroppen op med næring, så vil kroppen ikke længere hige efter det som ikke fungere for den – hormonerne skal fikses, kroppen skal fikses, ubalancerne skal fikses. Ellers vil du igen og igen vende tilbage til det du kom fra og du vil igen og igen stå med en oplevelse af at det er dig der er noget galt med og du ganske enkelt har rygrad som en kop kakaomælk.
Hormonerne arbejder imod os.
Det som vi faktisk ikke helt har forstået er, at det er vores egne hormoner der arbejder imod os. Det er dem der gør os tykke og giver os den kropsform som vi har. Derfor er det vigtigt at vi får afbalanceret det hormon eller det organ som er i ubalance, ved at spise fødevarer med højt næringsindhold og som vil dræbe sukkermonsteret. Vi kan nemlig ikke tabe os på en sund måde i en usund krop. Så længe vi har en ubalance, vil vi blive ved med at vende tilbage til den gamle kropsform.
Undervisning.
Undervisning grundlæggende. Ja undervisning. Du må på skolebænken og lære hvordan din krop virker. Grunden til der opstår så mange misforståelser omkring vægttab, er fordi vi grundlæggende ikke kender til biokemi og forstår hvordan den virker.
Enten forbrænder du fedt eller lager fedt.
Vi kan ikke gøre begge dele på en gang, så enten gør vi det ene eller det andet.
Når dit hormonsystem er blokeret vil dette forhindre dig i at forbrænde fedt. Vores mål i Det fede liv er at få din krop til konstant at forbrænde fedt og det vil gøre at du meget hurtigt sover bedre, du får mere energi, din hud, hår og negle bliver stærkere og flottere og dit kolesterol vil falde sammen med dit blodtryk.
Nøglen for varigt vægttab er ikke at du bare skal følge et program slavisk, men et program der underviser dig i DIN krop, så du har nøglen fremover og altid kan vende tilbage til at ’opdage’ hvilket hormon eller organ der ligger til grund for din ubalance i DIN krop.
Kærlig hilsen
Patricia Højbo
Det fede liv
KLUMME 3 JULI 2019
Hjernen er designet til at hjælpe med at overleve – ikke til at gøre os lykkelige!
Har du prøvet at stå foran spejlet og gi din krop det glatte lag fordi den ikke vil samarbejde? Har du også prøvet at spise på dine følelser, om det er glæde, fortvivlelse, lav energi osv.?
Har du også prøvet at have dårlig samvittighed over at du igen ikke kan styre din lyst til søde sager?
Nu skal jeg fortælle dig hvorfor?
Som du sikkert ved så kommer mange til mig fordi de er overvægtige, syge og har en krop i ubalance. Det kan være store som små ubalancer.
Deres håb og trang til at tabe sig er SÅ stor at de er desperate.
De hader deres krop for ikke at ville samarbejde og være slank og fungere optimalt.
Men nu skal jeg fortælle dig noget – det er måske lidt hårdt, men det gør det ikke mindre sandt.
DET ER IKKE KROPPENS SKYLD – DEN HAR GJORT DET BEDSTE DEN KUNNE
Vi har fyldt vores kroppe med forkert mad i mange år, vi har alle spist os til en masse ubalancer og en krop der ikke fungerer. Vi har givet kroppen den forkerte næring og de forkerte betingelser og kroppen har gjort alt den kunne for at overleve.
Og så slår vi den oven i hovedet fordi den ikke fungerer som den skal.
Men det er ikke kroppen der har spist forkert, det er os der har fyldt den med mad den ikke kunne bruge til noget. Alligevel har den gjort det bedste den kunne under de omstændigheder den er blevet budt.
Vi har spist når vi var kede af det, eller når vi skulle hygge, eller når vi var trætte. Vi har spist på følelser og slet ikke taget hensyn til kroppens behov. Og så står vi der i spejlet og kigger på de bulede baller og maven der hænger ud over bukserne og så giver vi kroppen det glatte lag fordi den er så uduelig. Vi føler ikke den gider at samarbejde med os.
faktisk så gør kroppen ikke andet. Jeg vil sige at det er et under at min krop faktisk trækker vejret når jeg tænker over hvad jeg har budt min krop igennem tiden. Jeg har spist på alle følelser og budt den alverdens slankekure – og når den bare har fået det værre, så troede jeg det var min krop der var dum. Men det var mig der puttede i munden.
Jeg har lært at lytte til min krops signaler og forstå hvad den har brug for. Efter jeg begyndte at lytte til den, fordi kroppen ved faktisk bedst, så faldt min krop til ro og alle mine ubalancer forsvandt. Jeg havde fået fat i det helt omvendt. Det er mig der skal lytte til kroppen og ikke den der skal lytte til mig. Og så snart at denne her omvendte situation blev rettet, så skete der mirakler.
Hvis jeg kan, så kan du også.
Kærlig hilsen
Patricia
Når vi stadig bliver jagtet af en tiger…
Sidste gang talte vi om autoimmunsygdom, og det skal vi lige snakke lidt mere om i dag.
Når vi lever i en stresset krop så er det meget svært at tabe sig, fordi kroppen holder fast på fedtlaget til at beskytte sig selv. Når kroppen har en fornemmelse af at være i krise så beskytter den sig selv ved at klamre sig fast til det overlevelseslager den har fået opbygget gennem tiden, og derfor oplever vi gang på gang at det ikke lykkes for os at tabe os, eller det er meget hårdt arbejde, også selvom vi skærer i kalorierne.
Noget af det allermest stressende for kroppen er slankekur, det enorme pres vi har i vores dagligdag og træning. Ja du hørte rigtigt-træning kan være stressende.
Det er unaturligt for kroppen at være på slankekur
Når vi går på slankekur så fjerner vi en masse næring fra vores kost, det betyder at kroppen tror at der er krisetid og så klamrer den sig fast til det fedt den har. Fordi i bund og grund så er det tegn på krise når vi ikke får nok mad, sådan er vores krop designet, den er designet til overlevelse.
Derudover så opstår der også en ubalance når kroppen ikke får næring. Alt mad vi spiser, skal opretholde balance i systemet og når vi ikke får den rette næring, så skabes der ubalance. Derfor er det afgørende at kroppen får den næring den har behov for.
Det perfekte liv
Vi oplever alle pres og forventninger, både fra omverdenen men også fra os selv. Vi oplever mange af os et pres om en fantastisk karriere, vi skal være gode forældre, deltage i arrangementer, vi skal have fritidsinteresser og så skal vi pleje vores sociale liv og meget mere. Vi presser os selv og vores krop til det yderste. Mange oplever en enorm træthed i deres dagligdag, og i stedet for at hvile os, så tilsætter vi stimulanser, som sukker og kaffe, for at holde os kørende og så overhører vi kroppens signaler om at den har brug for at slappe af. Kombinationen af dårlig kost og forventninger gør at vores krop bliver stresset og ikke længere kan opretholde den optimale balance og dette gør os modtagelige for sygdom i kroppen, herunder autoimmune sygdomme.
Træning
Måske føler du også et pres over at skulle træne? Men faktisk er træning noget af det værste du kan gøre når din krop er presset. Det hjælper ikke noget at træne en presset krop til at tabe sig, det vil bare gøre ondt værre, og derfor oplever vi ofte her i Det fede liv at når vi fjerner træning, så falder kroppen til ro og giver slip på fedtet.
Som jeg har sagt før, og siger det igen: ’Vi kan ikke tabe os på en sund måde i en usund krop, så lad os fikse roden først, så kroppen kommer i balance – og så vil den helt af sig selv give slip på fedtet.
Kærlig hilsen
Patricia
Klumme d 5 juni 2019
Når vi bliver jagtet af en tiger!
I dag skal vi snakke om stress og autoimmune sygdomme – hvilket er meget omfattende, så jeg tænker jeg følger op på det næste gang også.
Kender du det, at du har haft en helt fantastisk dag men når du så kommer i seng så vil denne ENE negative ting du oplevede i dag, bare ikke slippe dine tanker? Og så bliver det rigtig svært at sove?
Kender du det, at numsen er blevet fladere med årene, men i stedet er maven blevet større?
Kender du det at irriterende mennesker er noget der virkelig kan få dig op i det røde felt? Og hvis de oven i købet er langsomme så kan du mærke det i maven?
Så du har svært ved at sove? Du binder væske i hænder og fødder? Du har kramper? Bliver du hurtigt forpustet? Energien er lav? Og huden er trist?
Stress er misbrugt.
Ordet stress er ’misbrugt’. Når vi har travlt i vores liv bruger vi ordet i flæng, men det jeg taler om her, er den biokemiske stress, som kan udløses både af et fysisk som psykisk traume. For at forstå hvordan stress fungerer, så har vi brug for at forstå hvordan stresshormoner virker i vores krop.
Stresshormoner hjælper os med at være skarpe når vi har en tiger i hælene, især dengang vi levede på savannen. Vi tænker hurtigt og vi får energi til at løbe og til at kravle op i et træ, men på den lange bane er disse stresshormoner meget farlige og kan udvikle sig til autoimmun sygdom.
I min praksis oplever jeg 99 % af autoimmune sygdomme stammer fra et traume. Dette resulterer i at kroppen har været under stort pres i en længere periode og binyrerne har været på overarbejde.
Det er fint i en kortere periode hvor vi skal bruge ekstra energi som til eksamen, ekstra pres på job osv. men på længere sigt, vil det nedbryde vores immunforsvar og gøre os modtagelige overfor autoimmun sygdom.
Den ENESTE måde at få has på dette er ved at ændre vores livsstil- medicin fikser symptomet, men ikke roden. Kroppen skal fyldes op med næring og så skal vi lære at slappe af. En krop der er under konstant pres har behov for næring og opmærksomhed, ellers kommer den i yderligere ubalance.
Vægttab
Det er tæt på umuligt at tabe sig i en stresset krop, da det er unaturligt for kroppen at give slip på fedtet, når den prøver at overleve. Fedtet er ment til at kroppen kan anvende det som energi i dårlige tider når vi netop sidder oppe i træet og venter på at tigeren går hjem, så er det en dårlig ide for kroppen at smide sit eneste overlevelseslager – eller at falde i søvn. For gør vi det, falder vi ned og bliver spist af tigeren.
Så for at tabe os på en sund måde, er vi nødt til at gøre kroppen sund først.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
KlUMME 8 MAJ 2019
Sygdom, signaler og den ødelagte telefonlinje mellem dig og din krop.
Når vi bor i en krop som ikke fungere, så er det meget frustrerende og hårdt. Men nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed så du kan få gjort noget ved det. Det er faktisk ikke en hemmelighed som sådan, men for mig virker det alligevel som om vi har glemt det. Vi har ødelagt telefonlinjen til vores krop, glemt at lytte til vores krop og forstå hvorfor den ikke fungerer. Vi er stoppet med at tage telefonen!
Kroppen har mulighed for at fortælle os når vi gør noget forkert, via signaler – den har mulighed for at sende signaler til dig i form af smerter, ubehag, overvægt, træthed osv osv.
Så hvis vi nu kunne vælge at se vores smerter, ubalancer, sygdomme, fordøjelsesproblemer, stofskifteproblemer, dårlig hud, manglende energi, væskeophobninger osv. som signaler, så har vi faktisk mulighed for at blive bedste venner med vores krop. I stedet for at arbejde mod hinanden, så er det muligt at opbygge et makkerskab mellem vores krop og os selv – når vi begynder at se kroppens signaler for hvad de er… nemlig bare signaler så opstår der magi og samarbejde.
Når vi begynder at forstå at kroppen fortæller os at vi gør noget forkert ved at sende signaler ud, så bliver det også nemt at både lytte og ændre vores vaner. Så når din krop fortæller dig at den har ondt i maven, jamen så er det nok din kost den er gal med eller din mavesyre. Når kroppen sender et signal om et ustabilt blodsukker, jamen så er det nok dit indtag af kulhydrater den er gal med. Og sådan kunne jeg blive ved. Alle vores lidelser og sygdomme er kun signaler, og husk at din krop har overlevet under de omstændigheder du har budt den i rigtig lang tid, den har gjort det bedste den kunne.
Har du lyttet? Eller har du bare prøvet at få den til at tie stille ved at fylde mere sukker og snoller i hovedet på den, så den til sidst ikke kunne gøre andet end at prøve at overleve. Og når kroppen ikke har andre muligheder, så bliver den syg – det er den eneste måde den kan få dig til at gøre noget anderledes.
Din krop fortæller dig bare at du har gjort noget forkert – du er ikke forkert – du har bare GJORT noget forkert.
Så nu er det tid til noget andet. Nu skal vi genoprette telefonlinjen mellem din krop og dig. I Det fede liv bruger vi en lille parlør hvor vi oversætter kroppens signaler til handling. Når kroppen reagerer med eks. Smerter efter vi har spist, så ændrer vi det vha. kosten, så kroppen har ikke længere brug for at sende signalet om smerte. Fordi smerte er jo kun et signal. Og ved hele tiden at lytte genopretter du telefonlinjen til din krop – og i bliver bedste venner.
Så husk at ta telefonen – når din krop ringer..
Kærlig hilsen
Patricia
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
KLUMME 11 APRIL 2019
Hvorfor der IKKE er en direkte linje fra det fedt vi spiser og ned på hofterne.
Hele vores krop består af en masse hormoner, eks insulin og kortisol. Derudover findes stofskiftehormoner og selvfølgelig vores kønshormoner. Hormoner suser rundt i vores kroppe og sørger for at sende signaler, så de forskellige organer ved, hvad de skal gøre – hormoner er faktisk en form for budbringere.
I sidste artikel fortalte vi om, hvorfor en kalorie ikke bare er en kalorie, men at det derimod er ret afgørende for, hvad en kalorie gør ved vores krop – i dag får I viden om et af de hormoner der søger for at vi lagrer fedt på vores krop i stedet for at forbrænde det.
Højt blodsukker
De fleste ved godt at det er farligt at have et for højt blodsukker. Kroppen har et blodsukker som helst skal ligge på omkring 5 mmol/l som svarer til ca. en teske sukker. Får vi for meget sukker, brød, pasta, ris osv. så bliver kroppen nødt til at fjerne det overskydende sukker og lagre det. Men ved du hvad sukkeret bliver lagret som? Jeps, det bliver lagret som fedt på kroppen. Det betyder, at når blodsukkeret er for højt, så bliver der udskilt det hormon der hedder insulin, som fungerer som døråbner til vores celler.
Vi har i lang tid troet, at der var en direkte linje fra det fedt vi spiser og ned på hoften, men det er faktisk en stor misforståelse. Kroppen vil helst lagre kulhydrat som fedt – og den vil helst forbrænde fedt som energi.
Når vi spiser mere fedt og færre af de hurtige kulhydrater så udskilles der ikke insulin på samme måde, det betyder at døren til cellerne ikke bliver åbnet og så lagrer vi faktisk heller ikke fedt på samme måde. Derimod så bruges den energi vi spiser fra fedt til at give os overskud til at klare job og fritid med masser af energi og vi behøver så ikke en morfar på sofaen om eftermiddagen.
Når man ser rent statistisk på, hvordan vi har det som mennesker rent kropsmæssigt, så har vi aldrig været så overvægtige og så syge som vi er i dag – og vi har heller aldrig spist så fedtfattigt, som vi gør nu. Tænker du, at der er en sammenhæng?
Tænker du at denne her misforståelse omkring at fedt er farligt og pasta er godt har gjort, at vi simpelthen lagrer for meget fedt via alle de farvestrålende fødevarer vi spiser? Tænker du, at det måske er tid til at gøre noget andet?
Når vi spiser fedtfattigt så frarøver vi også kroppen for en masse vitaminer. Og de her vitaminer er faktisk afgørende for, at kroppen kan fungere upåklageligt. De er også afgørende for vores fedtforbrænding. Så når vi spiser fedtfattigt, så kan man faktisk godt sige at vores fedtforbrænding går i stå. Dette skaber uorden i vores hormoner og så kan vi slet ikke få kroppen til at fungere som den skal – og det gør at vores kroppe kommer i ubalance, vi rager alle mulige sygdomme til os – og vi bliver overvægtige.
Så når vi nu går rundt og forbrænder kulhydrat, som bliver lagret som fedt, så kunne det jo være en idé at prøve at droppe kulhydrater i de store mængder vi spiser i dag så kroppen begynder at forbrænde fedt i stedet for.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
KLUMME 28 MARTS 2019
HVORFOR EN KALORIE IKKE BARE ER EN KALORIE?
Jeg får tit spørgsmålet omkring hvorfor vi ikke tæller kalorier her i Det fede liv – og jo nu skal du bare høre..
Vi har i årevis ikke bekymret os så meget om hvor vores kalorier kommer fra, vi har bare sørget for at holde dem nede og så har det egentlig været ligegyldigt om kalorierne kom fra en burger eller en broccoli.
Når vi går på slankekur frarøver vi kroppen for næringsstoffer, vi fjerner vitaminer og mineraler og holder energien nede i det vi indtager. Når vi holder os til få kalorier, så får vi også mindre energi tilført og vi bliver trætte og uoplagte. Derudover så fjerner vi også næring. Det efterlader vores kroppe i meget ringere stand end første gang vi gik på slankekur. Kroppen har brug for næring for at kunne opretholde balance i systemet og især i hormonerne, og her snakker vi ikke kun ægløsning og hår på brystet.
Tab dig 10 kg på 10 minutter!
Det kan godt være det virkede da vi var unge og frejdige, altså det med at skære i kalorierne og så tabe os, men problemet er så nu, efter vi har fået lidt flere år på bagen, så virker det bare ikke mere. Det hænger sammen med, at når vi frarøver kroppen næring ved de her utallige slankekure, hvor vi kan tabe os 10 kg på 10 minutter, så kommer kroppen i ubalance. Kroppen har brug for vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Så grunden til at vi ikke længere kan tabe os, er fordi vi har opnået en hormonel ubalance. Og når det er en hormonel ubalance der forhindrer os i vægttab, så hjælper det bestemt heller ikke at tælle den energi vi putter i munden. Det er to forskellige ting.
En indbrudstyv eller veninderne på besøg
En kalorie fra fedt og en kalorie fra kulhydrat er begge energi som kommer ind i vores krop som kan anvendes som energi, men det er effekten af denne kalorie der er afgørende. Fordi spiser vi kalorier fra kulhydrat, så er det ligesom at vi har haft en indbrudstyv på besøg. Han raserer vores hus, han roder i vores ting, han stjæler det bedste vi har og efterlader os bange, utrygge og i ubalance. Derimod spiser vi kalorier fra fedt, så er det ligesom at have veninderne på besøg. De har måske en værtindegave med, de opfylder os med energi og roser måske endda vores hjem. De bærer af bordet når vi er færdige med at spise og de efterlader os glade og tilpasse med os selv.
Begge er mennesker vi har haft i vores hus, men det er helt afgørende hvad de mennesker vi har i vores hus, gør ved vores hus. Og sådan er det også med kroppen. Det er ikke ligegyldigt hvor kalorien kommer fra, det som er afgørende er hvad kalorien GØR ved vores krop.
Det eneste vi får ind i vores krop, er den mad vi spiser, udover vand og sollys. Så hvordan kan vi tro at det vi putter i munden ikke har en påvirking også selvom kalorierne er lave? Og hvis vi tænker over det, så er de fleste af os født med en krop i balance- alle de ubalancer og sygdomme vi har, er nogle der er kommet til med tiden – og som jeg plejer at sige: Hvis vi kan spise os syge, så kan vi vel også spise os raske!
Prøv at tænke lidt over det indtil vi skrives ved igen om 14 dage..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Den fede klumme 14 marts 2019
Lad os se det i øjnene!
Vi har aldrig spist så fedtfattigt som vi gør nu – og vi har aldrig været så syge og så overvægtige. Og vi har heller ikke spist så meget snoller, boltret os i så mange kager og valgt de hurtige løsninger med færdigretter og andre farvestrålende pakker fra Netto, som vi gør nu!
Det er sådan jeg plejer at få folk til at spidse øreR – og nu satser jeg på at jeg har fanget din opmærksomhed også!
Det går ikke så godt vel?
Vi kender alle flere der er syge, har store ubalancer i kroppen, knapt nok kan slæbe sig igennem dagen og når de så kommer i seng – så kan de heller ikke sove.
Ikke at kunne sove, er faktisk næsten blevet en folkesygdom – en lidelse!! Og det bliver sikkert også snart en diagnose. Kronisk søvnløshed tænker jeg det må hedde, når den tid kommer!
Diagnoser på diagnoser vælter rundt omkring i folkemængderne og medicin er den eneste løsning.
Hvis du tænker lidt over det, så er det eneste, vi får ind i vores krop, ud over sollys og vand, faktisk den mad vi spiser, så det undrer mig, at vi ikke tænker over den konsekvens det har på vores krop. Så længe vi spiser et lavt antal kalorier, så er det ligegyldigt om kalorierne kommer fra chokolade eller broccoli.
Men, vi bliver som sagt, mere og mere syge og mere og mere overvægtige -og jo, så spiser vi jo heller ikke særlig meget fedt… I hvert fald af det gode fedt!
Så nu er det tid til noget nyt.. ik?
Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget andet.
Og det kan jeg hjælpe dig med!
Hver 14. dag vil jeg skrive her i ’Den fede klumme’ om hvad du kan gøre for at ændre din livsstil, så let som ingenting.
Her skal vi snakke om alt muligt fra mad til medicin, ubalancer, diagnoser, kalorier og flødesauce.
Fordi i bund og grund, så er der virkelig, virkelig mange af os, der lider af alverdens ubalancer og det er de færreste der har disse med fra fødslen. Så et eller andet er der sket under vejs. Et eller andet har vi tilført kroppen, som har skabt en masse uro i systemet. Og som jeg plejer også at sige:
“Hvis vi kan spise os syge, så kan vi vel også spise os raske’”!!
Kærlig hilsen
Patricia Højbo
DET FEDE LIV
Har du lyst til at få et helt andet liv, med overskud, energi og en slank og fast krop?