Kan man få for meget fedt, eller for meget kulhydrat?

Et spørgsmål jeg ofte får er, om man kan få for meget fedt, og hvor meget kulhydrat man egentligt skal have.. Spørgsmålet hænger ofte også sammen med, at man bekymrer sig om tanken om, at det mættede fedt sætter sig som åreforkalkning og blodpropper.. Læs mere om kolesterol her –  men jeg kan sige dig, bare så du ikke bliver urolig, at det gør det ikke… altså sætter sig i blodkarrene..

Men tilbage til det første spørgsmål – Kan man få for meget fedt?

Både ja og nej..

I den første uge bliver man nødt til at spise rigtig meget fedt -og det kan være rigtig svært, i vores fedtforskrækkede verden, at balancere hvor meget er NOK. Jeg oplever mange, der tror, at de spiser rigtig meget fedt, når de smører en kulhydratfattig bolle med skrabet smør – og det kan være også svært at forklare hvor meget.

Jeg kalder det begynderfejl nr. 1

Til et måltid skal man ca. have 30 g fedt, fordelt på 3 måltider pr dag, men der kan være forskel på, hvem man er, hvor høj ens forbrænding er og hvor højt aktivitetsniveau man har.

Men en god tommelfingerregel er ca. 30 g fedt..

Herunder en lille liste over hvor meget fedt der er i et par eksempler:

1 æg- 5 g fedt
1 skive bacon -3 g fedt
1 tsk kokosolie -14 g fedt
1 tsk olivenolie -14 g fedt
10 mandler -6 g fedt

Fordelingen i et måltid kan så være sådan her:

2 æg –                               10 g fedt
5 skiver bacon –          15 g fedt
10 mandler.                      6 g fedt
= 31 g fedt

Næste spørgsmål – Kan man få for meget kulhydrat?

Jeg kalder det begynderfejl nr. 2

Ja, man kan sagtens få for meget kulhydrat – det er det letteste af alt, især i den verden vi lever i, med alle de tilbud om proteinbarer og kage til kaffen.
Får man for meget kulhydrat, ryger man ud af ketose, og så får man ikke alle fordelene ved at leve “det fede liv” – derfor er det vigtigt at være opmærksom på sit kulhydrat indtag.

Gennemsnitlig skal man ikke have mere end 30 g kulhydrat per dag, og hvis man spiser 3 måltider, så er det 10 g pr måltid.

Blåbær – en bakke med 50 g –      4 g kulhydrat
Fløde 1 dl –                                              3 g kulhydrat
Chokolade 86% 2 stykker –           4 g kulhydrat
= 11 gram kulhydrat

Til sammenligning:
blomkål 100 g –                                  1,8 g kulhydrat

-der er altså også kulhydrater i grønsager, men det er vigtigt at få de vitaminer, man har brug for, og dem får vi bla. derfra.

Så hvis man laver en dessert med blåbær, flødeskum og chokolade, kommer man let op på den mængde kulhydrat, man skal have fra ét måltid..

Kærlig hilsen

Patricia