HVAD ER DIABETES ?

Diabetes type 1

Når vi har type 1 diabetes, lider vi af en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber sig selv. Bugspytkirtlen fungerer ikke, som den skal og kan ikke udskille det livsvigtige insulin.
Når vi spiser noget sødt, bliver vores blodsukker højt, og der er derfor brug for insulin til at fjerne sukkeret fra blodet. Men hvis vi har diabetes type 1, så fungerer dette ikke, som det skal og vi må stikke os for på den måde tilføre insulin udefra.

Hele essensen er, at når vi spiser kulhydrater i form at slik, brød, pasta osv. så har vi brug for insulin. Men hvad nu hvis vi ikke spiste alt dette, så vil vi vel ikke have brug for insulin?
Nej, det har vi ikke.

Da jeg selv har diabetes, så har jeg mærket forskellen på min egen krop.

Diabetes type 2

Når man har diabetes type 2, udskiller man godt nok insulin, men receptorerne, der skal modtage insulinet virker ikke, som de skal. Så derfor bliver man rådet til at ændre sin kost og tage medicin mod symptomerne.

Når man har diabetes 2, så kaldes det også insulinresistens, som betyder, at man ikke kan optage insulinen i cellerne. Det kan være meget farligt, fordi man helt naturligt får forhøjet blodsukker. Så insulinresistens er altså ikke et problem med bugspytkirtlen, men derimod de antenner, der skal modtage insulinen.

Istedet for at tage medicin mod diabetes kan man istedet lægge sin kost om – det bliver man også anbefalet på sygehuset.

Problemet med de anbefalinger man får netop fra diætister på sygehusene landet over er, at de indebærer, at kosten stadigvæk indeholder en del kulhydrat, og derfor er man stadig nødt til at stikke sig hver dag, for at holde blodsukkeret nede eller tage andet medicin, som man gør ved diabetes 2.

Min påstand er, at vi ikke behøver at spise kulhydrat. Kroppen har ikke brug for kulhydrater for at fungere. Vi kan endda dyrke ekstremsport bare ved at forbruge fedtet som energi.
Der er mange, der også mener, at hjernen har brug for kulhydrat, altså sukker, for at fungere.
Men det er faktisk heller ikke sandt.
Der findes ingen essentielle kulhydrater – altså kulhydrater, som skal tilføres udefra via kosten. Derimod findes der essentielle fedtsyrer og proteiner, altså nogle som kroppen ikke kan lave selv.

Der er en meget lille del af hjernen, som anvender kulhydrat som energi ca. 2%, men det der er så smart, ved dette er, at det kulhydrat kan kroppen selv danne, så vi behøver ikke tilføre det via kosten.

Derfor slår jeg et slag for, at vi ikke behøver at spise kulhydrater- heller ikke de grove, såsom havregryn og rugbrød, fordi det er ikke nødvendigt.
Når vi spiser disse kulhydrater, gør de mere skade end gavn, og vi bliver ved med at have et ustabilt blodsukker, og insulin bliver også hele tiden aktiveret.

Når insulin bliver udskilt, når vi spiser, så gør det, at vi ikke kommer ned og forbruger af det fedt, vi har på kroppen, og så kan det være meget svært at tabe os. Vi bliver også sulten af kulhydrat, fordi insulin sænker blodsukkeret, og aktiverer sultfornemmelsen.
Får vi vores primære energi fra fedt, så bliver vores sult ikke aktiveret på samme måde, og vi har også et stabilt blodsukker hele dagen – uanede mængder energi faktisk. Samtidig forbrænder vi også det fedt, vi har på kroppen, fordi vores sult vil blive mindre, og vi vil derfor spise mindre, end vi forbrænder. Og så taber vi os!

Diabetes holdes i skak, når vi ikke spiser kulhydrat. Ved diabetes 1, altså det vi kender som den almindelige sukkersyge, har vi ikke behov for insulin i samme stil, da der ikke er noget sukker i blodet, som skal fjernes. Ved diabetes 2 stopper telefonen med at kime….
Når vi har diabetes 2, så udskiller vi insulin, problemet ligger jo i de receptorer, der skal modtage signalet, og hvis vi hele tiden spiser sukker, så udskiller vi insulin i store mængder og de antenner, der skal modtage signalet bliver døve og dovne. Som en telefonsælger der ringer i ét væk – til sidst gider vi ikke tage telefonen.

Den eneste måde at mindske symptomerne på diabetes er ved ikke at spise sukker og kulhydrat generelt.

Find nogle af vores opskrifter her