føler du at dit alkoholforbrug har taget overhånd?

FØLER DU AT DIT ALKOHOLFORBRUG HAR TAGET OVERHÅND?

Sådan som jeg ser et ’forhøjet alkoholforbrug’…

Som mennesker har vi nogle strategier, nogle forskellige slags værktøjer i vores værktøjskasse. Dem finder vi frem når vi skal mestre forskellige situationer i livet.

Jeg ser alkohol som et værktøj i vores værktøjskasse.

Nogle bruger alkohol til at dulme følelser. Når de vilkår vi står er hårde, eller de ændre sig, så kan vi have brug for et værktøj, som umiddelbart føles som om det virker. Andre bruger alkohol til at løfte sin sindsstemning, andre for at kunne sove og nogle for at kunne komme igennem dagen. 

Jeg har en overbevisning om, at bag alt det vi gør, ligger der en positiv hensigt, og at de ting vi gør, hjælper os på en eller anden måde, altså det giver os noget og føles godt på en eller anden vis.

Og det gør alkohol også.
Det giver en effekt, en virkning som gør noget nemmere i livet og det har en positiv effekt på den udfordring vi vælger at benytte det på.. Hvis det giver mening?

KONSEKVENSEN

Alkohol har en konsekvens for kroppen, for psyken og for dem omkring os, men det kan være i begrænset omfang. Altså hvis vi ikke vælger at blive aggressive når vi indtager alkohol, så har det måske ikke så stor en effekt på vores omgivelser.
Hvis vi ikke vælter ned af bakken, og bliver kede af det og falder i et sort hul, men bliver opløftet og glade af at indtage alkohol, så har det måske heller ikke den store effekt på vores psyke – eller rettere sagt, konsekvensen er ikke så stor.

Kroppen derimod har ikke godt af alkohol, der er alverdens konsekvenser af det. Blandt andet leveren, som vi har stærkt brug for fungerer, bliver påvirket af alkohol.

Så vi skal vælge vores værktøj med omhu.

MISBRUG OG AFHÆNGIGHED

Os mennesker kan have alverdens slags, af det vi kalder misbrug, men som jeg ser det, så er der forskel på om vi er afhængige af det, altså det er værktøjet der styrer os, fremfor at det er os der vælger hvornår vi vil taget det i brug.

Det kan være madmisbrug af den ene eller anden art, nogle overspiser, nogle sulter sig selv, nogle kaster op, andre spiser mad som er direkte skadeligt, andre tager stoffer, nogle arbejder som en vanvittig, andre kører sig selv for hårdt, træner som en vild osv. osv osv. Der findes rigtig mange misbrug.

Men sådan som jeg ser det, er det strategier og værktøjer.

Måske en lidt anden tilgang end du kender.

MISBRUG I DET FEDE LIV

Jeg møder hver dag kursister, der er misbrugere af forskellige art, men her bliver ingen mødt med afsky eller fordømmelse, fordi jeg ved hvad det er. Det er et værktøj. Her har vi samme tilgang til alkohol som vi har til overspisning, eller overtræning eller at man sulter sig 5 dage i streg. Det er alt sammen mestringsstrategier, når vi ikke ved hvad vi ellers skal gøre.

Af samme grund fratager vi ikke bare vores kursister deres værktøj, før vi har fyldt værktøjskassen op med nye. Vi skal have nye ting at putte i, så vi ikke står alene med de underlæggende problemer. Og dette her er nemlig helt essentielt.

De underliggende problemer eller udfordringer…

Dét er her nøglen ligger…

Og det er her vi finder løsningen på problemet.

EN SÅ LAV PRIS AT BETALE

Mit fokus er, at jeg gerne vil have at vi skal betale så lav en pris som overhovedet muligt, for at få så meget som muligt. Dvs. hvis vi kan finde mestringsstrategier, hvor konsekvensen er så lav at det ikke har en umiddelbart effekt, så er den go. 
Et eksempel kan være at man ikke kan sove uden rødvin, jamen så er løsningen at optimere kroppen, så den kan sove af sig selv, uden alkohol. Eller hvis man ikke kan sove fordi man har nogle udfordringer på sit job, jamen så lærer vi at håndtere roden, altså den chef eller kollega der ligger til grund for denne bekymring i stedet.
Eller hvis man bruger alkohol fordi man er ked af det eller depressiv, jamen så løser vi roden og finder nye strategier som ikke har så store konsekvenser ellers. 

TJEK DINE RESULTATER

Der var en gang en klog mand der sagde til mig: ’Tjek dine resultater’ lige først fattede jeg intet af den sætning, men med tiden har jeg forstået, at hvis du ikke har de resultater du ønsker, så er det fordi der er en skævvridning et eller andet sted.

Som mennesker har vi den styrke, at vi har magten over hvad vi tænker, og på den måde også hvad vi føler. Og denne kombi giver os en mulighed for at arbejde med os selv, handle og derfor også få de resultater vi vil.

Hvis vi ikke står i et liv, med de resultater som vi ønsker, jamen så findes løsningen inde i problemet. Altså så har vi nok ikke helt styr på de tanker vi tænker om problemet, og derfor heller ikke de følelser vi har og derfor får vi heller ikke de resultater vi gerne vil.

Og det er netop det som vi kan her i Det Fede liv – vi skaber resultater ved brug for hele forståelsen for kroppen, hvad den har brug for biokemisk, og så forstår vi hvordan sindet virker på alle planer. Og den kombi vokser lige ind i himlen.
Og så går vi til verdens ende for at hjælpe andre med det.

TILBAGE TIL ALKOHOL

Så hvis du kender en der måske drikker lidt for meget, spiser for meget og forkert og misbruger sig selv på forskellig vis, så vil du ikke dømme dem. Fordi det som de gør, det er, at de mestrer situationer med de værktøjer de har – og vi kan ikke dømme nogen for at have en værktøjskasse med værktøj. Vi kan derimod hjælpe dem til at fylde nye værktøjer i kassen.. 

PATRICIA HØJBO

Developing healthy people

Læs evt. om Bettina her, som ikke længere har brug for alkohol for at sove