Kan man dyrke hård motion, når vi ikke spiser kulhydrater, men istedet en masse fedt – uden at gå sukkerkold?

Mange ved at, når man dyrker motion, så er man nødt til at have kulhydrater, fordi vi opbruger vores lager af glykogen i muskler og lever, og at det ikke er muligt at bruge fedt som en god kilde til optimal energi, så man kan præstere optimalt. Det er vi i hvert fald blevet fortalt i årtier.

Hvis vi kender til, eller kender til nogen, der har løbet marathon, så har vi hørt dem omtale det at ramme ’muren’.
Muren er en betegnelse for, når man går fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding, og denne overgang kan godt føles meget hård. Derfor prøver atleter ofte at fylde på med store mængder kulhydrater undervejs, så de ikke behøver forbrænde fedt, men i stedet blive ved med forbrænde sukker i form af energidrikke osv.

Vi har fået at vide, at den eneste måde at præstere optimalt på er, at fylde alle lagrene op med sukker, dog er problemet bare, at der ikke kan opbevares meget mere end 2000 kalorier på kroppen i form af sukker, og alt derover er lagret som fedt. Så for at kunne yde max. er vi nødt til at blive ved med at fylde sukker på maskinen, ellers har vi ikke noget energi.

Den nyeste forskning siger dog noget andet…

Når vi har været i det, som vi kalder ketose, i noget tid, og kroppen er tilpasset den nye forbrændingsmotor (den motor som vi egentligt er designet til at anvende), så vil vi langt langt bedre kunne præstere og dyrke hård og intens motion.
Så bruger vi nemlig kroppens fedtlager som energi, og fedt er ikke noget, vi jo bare lige løber tør for. Derfor rammer vi heller ikke ‘muren’ som, når vi går fra sukkerforbrænding til fedtforbrænding, fordi vi fedtforbrænder hele tiden, hver dag-døgnets 24 timer. Dette giver en kraftig og stabil energi dagen lang, også under træning, og jeg har hørt mange sige, at det næsten føles som et ‘High’ at præstere i ketose.

Musklerne behøver ikke glykose som energi, som du kan læse, hvis du prøver at tjekke nogle af disse links her nedenunder, og se hvad de forskellige forskningsresultater siger om ketose og ‘high performance’.

Atleter syge af sukker!

Har du nogensinde hørt, at fordøjelsen og tarmsystemet omtales som din anden hjerne?
Det er lidt en anden snak, som vi kan tage på et andet tidspunkt, men grunden til, at jeg nævner det er, at professor Russ Scala, som er meget kendt i USA, har testet tusindevis af idrætsudøvere og atleter og fundet ud af, at på grund af det høje forbrug af kulhydrater under træning, har de fleste idrætsudøvere fået ødelagt deres biokemi i tarmsystemet og fordøjelsen. Så selvom man er en toptunet atlet, så gør kulhydrater stadig skade på systemet, også selvom man forbrænder hele molevitten.

Hvad skal vi så bruge som energi, hvis vi ikke kan bruge kulhydrat?
Forskingen har så taget os et skidt længere de seneste år fordi, hvis kulhydrater gør skade, også på idrætsudøvere, hvor skal de så få deres energi fra?
Man deler næringsstoffer op i 4 forskellige: kulhydrater, protein, fedt og alkohol, og når vi fjerner et af de næringsstoffer, så er vi nødt til at erstatte det med noget andet. Og spiser vi både fedtfattigt, og kulhydratfattigt, så er der kun protein tilbage, og protein er det, vi skal bruge til at opbygge vores muskler af, og er blandt andet derfor, heller ikke en alletiders kilde til energi. Derfor er vi nødt til at tilsætte fedtet, når vi fjerner kulhydraten, da dette giver både vores krop, alt den næring den har brug for, men det sikrer også en rask og velfungerende krop med masser af energi.

Vi har i mange år troet, at kulhydrat var nødvendigt for kroppen, men hvis man ser lidt nøgternt på det, så findes der ingen essentielle kulhydrater, kun essentielle aminosyrer, altså proteiner og fedtsyrer.

DER FINDES INGEN ESSENTIELLE KULHYDRATER!

Når vi taler om essentielt, så betyder det, hvis vi kigger i ordbogen, livsvigtige, og noget kroppen ikke kan danne selv, så den så skal have tilført udefra, altså gennem kosten.

Ergo, så behøver vi ikke at få tilført kulhydrat udefra, kroppen kan nemlig godt selv danne det, hvis det er det, den vil.

Fortiden, nutiden og kultur

For at forstå hvorfor kroppen ikke har behov for kulhydrat, men istedet meget fedt, bliver vi nødt til at se på historisk data og kultur, og der findes faktisk kulturer, der slet ikke spiser kulhydrat i dag,
Massai-folket, som du kan læse om her, spiser ikke kulhydrater, men meget fedt, og som er meget sundere end gennemsnittet.

Når vi er i ketose, er det slut med at gå sukkerkold. Vi løber ikke længere tør for energi hen på eftermiddagen, som vi gør, når vi lever med et højt indtag af kulhydrat. På samme måde løber idrætsudøvere heller ikke tør for energi, når de kører på fedtforbrænding, da kroppen bærer rundt på et stort lager af energi, som den hele tiden, og så let som ingenting, bare kan forbruge af.

Smart ik?

Hvis du er blevet lidt nysgerrig på, hvordan du selv opnår en masse energi, som er helt stabil, og hvor du ikke skader kroppen og alle organer, så læs nogle af disse interessante artikler nedenunder, som er sammensat af forskellige forskningsresultater, hvor du kan lære mere om, hvordan du får den bedst mulige ydeevne, og alt den energi du behøver med kun små justeringer.

Kærlig hilsen

Patricia

 

https://theketogenicathlete.com/episode-15-professor-tim-noakes-shares-how-keto-helps-endurance/ 

 

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151117091234.htm

How a low carb diet affected my athletic performance (Part 4)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113752/

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-1-2

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151117091234.htm