psoriasis – en stor misforståelse

Mange mennesker lider af psoriasis. En stor misforståelse er, at psoriasis er sygdom i huden, men i virkeligheden ligger den grundlæggende ubalance i vores tarmsystem.

Psoriasis er konsekvensen af en autoimmun tilstand, hvor kroppens immunsystem angriber sine egne celler. Så problemerne med psoriasis kommer faktisk fra vores eget immunsystem. Det forekommer som røde, kløende og til tider skallende plamager i huden.

En del af vores hud bliver faktisk udskiftet ret ofte, der går ikke mere end 3-5 dage når vi har psoriasis, hvorimod det ’normalt’ bliver udskiftet hver 28. dag. Så vi har faktisk en overproduktion af hudceller og det er netop dette der skaber skel og rødme.

Men – i virkeligheden er psoriasis ikke et hudproblem – det er et tarmproblem.

I de fleste tilfælde kommer det fra problemer med utæt tarm, som skaber en autoimmune reaktion.

Psoriasis kommer fra det græsk ’Psora’ betyder ’kløende’ og ’iasi’s betyder ’tilstand’.

 

AUTOIMMUNT

T-cellerne i kroppen er en del af vores immunsystem og når vi har psoriasis, er t-cellerne i ubalance, ofte som resultat af overvækst af bakterier i tarmen. Den primære type af T-celler hedder TH17 og når den er i ubalance, skabes der store mængder inflammation i tarmen. Der er andre T-celler der spiller en rolle, men i store træk hænger det sådan her sammen (jeg vil ikke gøre dig træt inden du overhovedet er begyndt).

 

HVAD GØR VI VED DET?

1

L-glutamin, eller også bare kaldet glutamin i daglig tale, er en aminosyre der indgår i opbygningen af protein, som er det absolut bedste tilskud til utæt tarm. De her små aminosyrer, vil styrke tarmvæggene og hele dem. Derudover giver det ’føde’ til cellerne i tarmen.

Mængden af glutamin som man anbefaler, er desværre ikke nok til at heale tarmen. De anbefalede mængder er mere til atleter der vil opbygge muskler, faktisk skal man helt op på 10 gram 3 gange om dagen – nogle tager mere. I starten vil jeg dog anbefale at man kun tager det 1 gang om dagen og så øger derfra med et par dages mellemrum. Pulverform er det nemmeste.

Vigtigt er at man tager det på tom mave.

2

D-vitamin arbejder sammen med T-cellerne. D-vitamin er i virkeligheden ikke et vitamin, men det vi kalder et præ-hormon. Faktisk kan det sammenlignes lidt med det naturlige stress-hormon kortisol (ved autoimmune sygdomme får mange prednisolon, som undertrykker den autoimmune reaktion (dog med en masse bivirkninger) så D-vitamin undertrykker den autoimmune reaktion naturligt, uden bivirkninger. Af samme grund er psoriasis også værst om vinteren og derfor forekommer psoriasis også mindst jo tættere vi kommer på ækvator.

Når vi har psoriasis, har vi også mere tendens til depression og det skyldes oftest D-vitaminmangel.

  1. Omega 3 og A-vitamin er godt for huden, Omega 3 finder du i fisk og A-vitamin i smør og æg.

DET FEDE LIV

Det Fede Liv i sig selv, er helt grundlæggende for et optimalt fungerende tarmsystem. Når vi tilfører eks. Gluten til kosten, irriterer det tarmen og er med til at skabe de gener og derefter utætheder i tarmen, som medfører psoriasis. Derfor er det meget vigtigt at holde sig fra gluten. Sukker er også belastende for tarmen og så har tarmen brug for gode næringsstoffer.

Pauser mellem måltiderne er også meget vigtigt for at heale tarmen. Tarmen har ikke brug for at blive irriteret og udfordret hele tiden, så det er langt bedre at spise større måltider, få gange om dagen.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X1632646X?fbclid=IwAR1WuSRuYfbtkzYDbX4oA4QvMnRb_Xa8pibIEJp6wi1A0HVN7M3qPWlr6Zc

https://www.healthline.com/health/psoriasis?fbclid=IwAR1BvOdqPYq6T4MldiPGCHNuznjNMs9CC8a-xzvQqbBqADqJoAzP-4DEL2Y#causes

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/psoriasis/psoriasis-oversigt/?fbclid=IwAR0tYgNjzQV-JYdaZANvu2m6kgh5t-IGZ1aRoUx2H12vn9mqC45fHzwdIPc