MAVESYRE – EN MISFORSTÅELSE

Jeg får virkelig mange henvendelser omkring mavesyre og der opstår hurtigt forvirring omkring det. Rigtig ofte bliver vi fortalt at vi har for meget mavesyre, hvor vi i virkeligheden har for lidt og så opstår balladen.

NEDBRYDELSE OG OPTAGELSE

Mavesyre er meget nødvendigt – vi bruger det til at nedbryde mineraler og proteiner i fordøjelsen, samt at nedbryde bakterier. Derudover, hvis vi ikke har nok mavesyre, så kan vi heller ikke fordøje de fedtopløselig vitaminer, som er nødvendigt for at vores krop kan fungere optimalt. Af samme grund er det, i det hele taget, meget vigtigt at vi spiser fedt af god kvalitet.

PH-VÆRDI

PH-værdien i vores mavesyre skal ligge mellem 1 og 3, for at fordøjelsen fungerer optimalt. Hvis vores pH-værdi ligger på eks. 4, så har vi FOR LIDT mavesyre og så vil vi ikke kunne nedbryde og optage de vitaminer og mineraler, som er nødvendige for balance. Vi vil også opleve en overvækst af visse bakterier, som ellers vil blive slået ihjel ved tilstrækkelig lav pH-værdi.

SYRENEUTRALISERENDE

Symptomerne på for lidt mavesyre og for meget mavesyre, kan minde rigtig meget om hinanden og derfor er der rigtig mange der bruger syreneutraliserende midler til at mindske refluks og sure opstød. Problemet med dette er for det første, at det kun er symptombehandling, men også, at det selvfølgelig ikke hjælper, på den lange bane. Det kan godt være, at man lige i øjeblikket føler lindring, fordi mavesyren står op i spiserøret, men det er bare indtil næste gang.

SURE OPSTØD

Der findes en lille klap der går fra mavesækken op til spiserøret, og hvis vores pH-værdi er for basisk i maven, det vil sige at vi har for LIDT mavesyre, vil denne her klap ikke kunne lukke optimalt, og derfor får vi oplevelsen af at syren kommer op i spiserøret. Fikser vi mavesyren, vil dette ikke ske længere.

Almindeligvis producerer kroppen 1,5 til 2 liter mavesyre, eller mavesaft om man vil. Mavesaften indeholder saltsyre, som er en kraftig syre. Denne her syre dræber bakterier og svampe. Når vi drikker vand i forbindelse med vores måltider bliver denne her syre mere basisk, dvs. vi fortynder syren og får en højere pH-værdi og det er igen ikke særlig hensigtsmæssigt, da vi har stærkt behov for nok. Derudover, så giver vand i mavesækken også en falsk mæthedsfølelse og vi kan risikere at drikke os mætte, hvilket medfører at vi hurtigt bliver sultne igen – hvor mange små måltider ikke er godt for vores fordøjelse.

NATRONTESTEN

Du kan altid bruge Natrontesten, til at få en ide om hvor meget mavesyre du har. Du tager ½ tsk natron i en halv dl vand og drikker det på tom mave, hvorefter du holder øje med hvornår du bøvser. Optimalt er det at bøvse efter et par minutter. Hvis der går over 5 minutter har alt for lidt mavesyre og skal sætte ind med Shrek og ekstra eddike.

SHREK

Shrek, ham elsker vi. Han består af en masse gode ingredienser som optimerer leveren, mavesyre og fordøjelsen. Du finder opskriften her.

Link til Shrek

Tak fordi du læste med.

Patricia Højbo