Lidt om vitaminer & kosttilskud

Som jeg har fortalt så mange gange før, så har kroppen brug for vitaminer og mineraler, fordi den kost vi får, er frarøvet de næringsstoffer og næringssalte som er nødvendige.

Der findes to slags vitaminer, hvor den ene slags er de fedtopløselige og den anden slags er de vandopløselige.

Fedtopløselige  vitaminer kan transporteres og gemmes i fedtceller, og kan trænge igennem cellemembranen, som er lavet af fedt, men det kan vandopløselige vitaminer ikke.

A-vitamin

Vitamin A:

Er meget vigtig for huden, helt ned på genetisk niveau. Derfor, hvis vi mangler A-vitamin, kan vi have akne, hudforandringer, hud der skaller af i flager.
A-vitaminer har også stor indflydelse på dit syn, så hvis du har svært ved at se om natten, kan det også være fordi du mangler A-vitamin.
Infektioner i ørene og lungerne kan også godt hænge sammen med A-vitamin mangel, da det også er meget vigtigt for immunsystemet.

A-vitamin findes i æg, smør, levertran og i ost.
Der findes to former for A-vitamin, hvor i ovenstående er det virksomme stof noget der hedder retinol.
I kål spinat, søde kartofler osv. findes der også rigtig meget A-vitamin, men det er ikke det samme som i æg, smør og ost. Den form for A-vitamin der er i grønt, er et slags forstadie til A-vitamin, så det skal konverteres til aktivt A-vitamin.
Når det konverteres, som sker nogle bestemte steder i kroppen, er det ikke alt A-vitamin fra grønt, der omdannes til det aktive A-vitamin, og man får måske kun 10% af selve vitaminet, så derfor er det ikke kun nok at spise en masse grønt, vi er også nødt til at have det fra æg, smør og ost.


Hvorfor får vi A-vitaminmangel?

Første problem er, at vi ikke får nok æg, smør og ost, og selvom vi får masser af grønt, så kan det godt være vi ikke kan konvertere forstadiet af vitamin A til det aktive vitamin A.

Hvis vores fordøjelsessystem ikke virker som det skal, kan vi have problemer med at konvertere vitaminer. Det kan komme sig af, at du har taget eks. antibiotika, eller du har andre fordøjelsesproblemer.

Dine øjne kan føles tørre, dit hår føles tør og din hud bliver ligesom en svamp for fugt, hvis du mangler A-vitamin.

Den anden grund til at man kan være i underskud af A-vitamin, kan have noget at gøre med manglende galde.

Hvis vi ikke producere nok galde, eller hvis vi har fået fjernet galdeblæren, kan vi ikke fordøje fedt så godt, og vi kan derfor heller ikke optage A-vitamin.

Galde kommer fra galdeblæren, som er et lille udhæng på leveren. Galde bliver produceret i leveren, og opbevaret i galdeblæren, hvor det bliver sendt ud i tarmen, når vi spiser fedt. Hvis vi ikke har en galdeblærer er det vigtigt at få sin lever til at fungere optimalt, og derfor afgifte den ved at spise citroner, agurk, persille og andre bitre urter. Et andet godt råd er at man ikke drikker når man spiser, så vi ikke fortynder den galde vi har. Hvis du ikke har en galdeblærer har du højst sandsynligt ikke nok A-vitamin heller.

Leverproblemer kan derfor også fører til A-vitaminmangel, det kan du mærke hvis du er oppustet, bøvser og er forstoppet.

B-vitaminer

Vitamin B1:

Hvis vi lider af B1 mangel, er det fordi vi spiser for meget sukker eller drikker for meget alkohol. Vi kan få uro i benene af B1-vitaminmangel, og det kan også komme til udtryk ved at vi er ømme i vores muskler for længe, efter vi har trænet.
En meget almindelig konsekvens af B1-mangel er høj puls og væskeansamlinger i benene, fordi lymfesystemet ikke virker som det skal, da hjertet bliver påvirket af den ekstra mængde væske i kroppen.
B1 spiller også en stor rolle i forhold til nervesystemet. Den isolering der sidder rundt om vores nerver bliver påvirket, når vi ikke får nok B1 og man kan derfor få snurren i hænder og fødder- samt føleforstyrrelser. Det er også derfor, at diabetikere er meget udsatte i forhold til hænder og fødder, da sukkerforbrændingen i kroppen ikke fungere som den skal, og det går ud over nerverne.
Derfor skal type 2 diabetikere have 15 gange så meget B1-vitamin som andre, da det også er med til at sætte insulinproduktionen ned.

Mareridt spiller også en rolle i forhold til B1-mangel.

Eller hvis du ligger i sengen om aftenen, og pludselig føler du ikke kan få luft, og du ligesom må gispe efter vejret.

B1- vitamin er i det hele taget meget vigtig for nerverne, og har stor effekt på følelsen af at være overvældet. Hvis du føler du har alt for meget om ørene, og det tynger dig, vil B1 få nervesystemet til at slappe af, og du vil ikke have samme tyngdefornemmelse og stress-følelse. Prøv det – siger jeg bare!

B2:
Har indflydelse på hår, hud og negle. Når vi døjer meget med hård hud på hælene, sprækker i mundvigene og tørre læber, er det fordi vi mangler B2. Der er nogle mennesker der døjer meget med fedtet hud lige omkring næseområdet, og det er ofte også fordi de mangler B2. Tungen har også brug for B2, så hvis den er rød eller har blister-så er B2 meget vigtig.


Lysfølsomhed, røde øjne, vand i øjnene kan også hænge sammen med mangel på B2, og lider du meget af migræne er det værd at sætte dit B2 indtag op.

B2 mangle forekommer når vi spiser for meget korn – som i brød, pasta, kiks, kager også rugbrød, pandekager, ja alt lavet på mel. Selvom der står på pakkerne at der nogle gange er tilsat B vitamin til produkterne, så er det ikke den rigtig form, den som kroppen kan bruge til noget, og derfor kan det være ligegyldigt. 

B6: Kan man anse som en lille hjælper. Det hjælper rigtig mange processor i kroppen, og kan anses som et hjælper-enzym, som er katalysator i kroppen for vigtige processor.

Symptomer på mangel er ophobet væske i kroppen, problemer med at sove, nerveskader, træthed og søvnløshed

B12: Hænger ofte sammen med lav indhold af mavesyre eller tarmproblemer. For at ændre din PH-værdi i maven, kan du indtage æblecidereddike.
Hvis du har utæt tarm og andre fordøjelsesproblemer, er det vigtig ikke at spise korn og sukker. Dette medfører inflammation i tarmen og vil ødelægge muligheden for at optage B12.

Havsalt og kalium er også vigtigt for fordøjelsen.

B 12 kan være svært at optage når maven er for basisk eller man har tarmproblemer, så derfor skal du gøre alt du kan for at have nok mavesyre. 

Læs evt om Shrek her

B vitaminer er dem vi oftest er i underskud af, især fordi vi har spist sukker og drukket alkohol, så bliver vitaminerne nærmest trukket ud af kroppen.

Oversigt over hvilke symptomer du kan have, hvis du mangler B-vitaminer

 • hjerteproblemer
 • uro i benene
 • forhøjet puls
 • vand i kroppen
 • snurren i benene og hænder og fødder
 • fedtet hud
 • flækkede hæle
 • lysfølsomhed og irriterede øjne
 • alleriger
 • inflammation
 • migræne
 • søvn problemer
 • træthed
 • neuropati

 

C vitamin

C- vitamin er vigtigt i forhold til vores immunsystem, gummer og tarm.

Når vi mangler C-vitamin kan det være fordi vi befinder os i en prædiabetisk tilstand, altså at vi er i et forstadie af diabetes.. – men også fordi vi bare ikke får nok C-vitamin fra kosten.

Symptomer på C-vitamin mangel kan være:

 • tilbagetrukket gummer
 • blødende gummer
 • sinus -(snot) og allergier
 • Tarmproblemer – utæt tarm

C-vitaminer vigtig i forhold til blodkar, så derfor kan en utæt tarm ret nemt forbedres med nok c-vitamin.

Hvis dine gummer bløder når du børster tænder er det også c-vitamin den er gal med.
 Den bedste kilde til C-vitamin finder du her

Kalium

Hvis man mangler kalium kan det give:

 • hjerteproblemer fordi hjertet er en muskel
 • forhøjet blodtyk
 • binyretræthed
 • væskeophobninger
 • nerveproblemer
 • nedsat mavesyre – som gør man ikke kan optage protein og fedt
 • træthed
 • led og knoglesmerter
 • forstoppelse og træthed
 • ubalance i hormonsystemet

Den bedste form for kalium finder du her

E-vitamin 

Vidste du:
Vi kan komme af med strækmærker, ved at bruge E-vitamin? Strækmærker er huden der er overstrukket. Det er altså ødelagte fibre i huden, og når det sker, så vil huden hele op, og danne arvæv. Hvad gør vi så ved det? Du skal købe E-viamin perler og Kokosolie. Fordi fedtet i kokosolien minder meget om hudens eget fedtlag, mere end nogen anden olie. Få fat i en massagebørste med hårde dupper.

Sådan gør du: Inden du går i seng, skal du smøre dig med en perle af E-vitamin og 1 tsk kokosolie. Du skal bruge massagebørsten til at gnide olie og vitaminen ind i huden, men kun HVER ANDEN AFTEN. Du skal gøre det i to minutter, i en måned. Så skal du se hvad der sker!!

I starten vil det blive en lille smule rødt, det er godt. Det er fordi du øger blodcirkulationen og trækker hormoner ind, som nedbryder arvævet og heler området. Men husk det kun er hver anden aften, da du skal bruge den anden dag til at restituere huden. Arrene vil ligeså langsomt forsvinde. Hvis arrene er meget dybe, og man har virkelig mange af det, kan det være du skal gøre det i op til to måneder. Men det virker, så det er dét værd. E-vitamin er et af de vigtigste antioxidanter vi har, det betyder at E-vitamin gør at ‘fedtet ikke harsker’ det lyder trist, men af samme grund tilsætter man faktisk også E-vitamin til mættet fedt, som et slags tilsætningsstof.

Inde i kroppen bruges det til at hæmme de frie radikaler og arbejder stærkt sammen med C-vitamin. C-vitamin tager vi her i DFL i form af grapefrugtkerne olie. Du finder E-vitamin i de madvarer med mættet fedt, som smør æggeblommer osv. Døjer du med ødelagt hud, ar, eller lignende så er E-vitamin fantastisk. Jeg smører min hud med E-vitamin et par gange om ugen, især her i sommerperioden fordi solen ‘udtørrer’ lagret af E-vitamin i huden. Jeg har jo en gang fået opereret mine øjne pga min tidligere knap så fede livsstil, så jeg havde fået dannet nogle grimme fedtknuder under øjnene, som jeg fik opereret væk. Operationen gik galt og jeg blev derfor opereret 3 gange mere, og det resulterede i nogle meget grimme ar under mine øjne, men ketosen og E-vitamin har været min redning. Min store hormonramte søn har også, inden han levede i ketose, døjet med uren hud, og der har vi også brug E-vitamin for at heale huden op, så E-vitamin kan rigtig mange ting. Hermed et lille notat om E-vitamin fra Radiodoktoren, Carsten Vagn Hansen. Jo højere niveau af E-vita­min, jo mindre hjerte-karsygdom. Det har store internationale undersøgelser vist (Nurses’ Study og Cambridge Heart Antioxidant Study). De har blandt andet vist, at E-vitamin klart nedsatte risikoen for at få en ikke dødelig blodprop i hjertet. E-vitamin forsinker også udviklingen af Alzheimers demens. Man kan ikke få nok E-vitamin fra maden alene. Tag også gerne et dagligt tilskud af C-vitamin, foruden en almindelig, god vitamin/mineral-tablet. De forskellige antioxidanter regenereres – gendannes i aktiv form – af andre antioxidanter. Der er tale om et antioxidant netværk. C- og E-vitamin genopretter fx hinandens antioxidant virkning, når de er blevet oxideret under deres funktion i kroppen. Flavonoider (farverne i frugt og grønt) forlænger C-vitamins levetid. Solen udtømmer E-vitamin i yderste lag af huden, men er samtidig meget vigtig for dannelsen af D-vitamin, som langt de fleste danskere, har for lidt af i kroppen om vinteren, hvorfor man også skal sikre sig at få tilskud af dette vitamin. Lad i det hele taget være med at lytte til de dommedagsadvarsler, som kommer fra forskellige sider. Det er ikke vitaminer og mineraler, der er skadelige, tværtimod. Det er lægemidlerne, man skal være bange for. Alene almindelige gigtmidler er årsag til mindst to dødsfald om ugen, mens der ikke i de sidste ti år har været et eneste dødsfald af vitaminer. Det har Fødevare-ministeren bekræftet overfor Folketingets Sundhedsudvalg. 

Carsten Vagn-Hansen

 Men han har ret ham Carsten, og han er mega sej læge, og jeg har SÅ enorm stor respekt for ham..

Den bedste kilde til E-vitamin finder du her

K2

Sørger for transport af calcium fra kosten, væk fra blodet og over i knoglerne.

Du kan læse mere om K2 her

Den bedste kilde til K2 finder du her

Magnesium

Hjælper på afslapning af hjertet, så mangler man magnesium kan man have forhøjet blodtyk

 • nerveproblemer
 • hyperaktivitet
 • hjertekrampe
 • søvnproblemer
 • galdesten, tandsten og nyresten,
 • indlæringsvanskeligheder
 • Magnesium sænker niveauet af calcium i blodet og afslapper musklerne.

Den bedste kilde finder du her

Calcium

Hjælper cellerne til at kommunikere

Mangel af calcium kan give:

 • inflammation
 • galde og nyresten
 • kræft – afhjælper mutering af cellerne i celledeling.
 • forhøjet blodtryk
 • kan føre til diabetes
 • kramper i læg og fødder

Læs mere om Calcium her

Den bedste kilde finder du her

D-vitamin

D vitamin er egentlig ikke et vitamin, det minder nærmere om et hormon. Det skal helst være D3 ( kilden: cholecalciferol) for at vi kan optage det.
Mange af os får det i indsprøjtninger, som kan føre til forgiftning, derfor er det langt bedre at få det fra solen, og passe på med kolesterolnedsænkende medicin, da det hæmmer D-vitamin.

Når solens stråler rammer huden, så omdannes den kolesterol vi har i huden til D-vitamin. Man kan undre sig over at vi aldrig har taget så meget kolesterolnedsænkende medicin og vi har heller aldrig lidt så meget af D-vitamin mangel.. Ergo kolesterol er livsnødvendigt, og derfor danner kroppen også hver dag det der svarer til 40 æg. Kolesterol findes blandet andet i alle cellers cellemembran og i det meste af hjernen. Kolesterol hjælper også til at lukke de sår der forkommer i blodårene, fordi vi spiser sukker og kulhydrater, og hvis vi ikke havde det, så ville vi dø.
Kolesterol er ikke synderen, og der findes heller ikke noget dårligt og godt kolesterol.

LDL er den lastbil der transportere kolesterolen, LDL er et transport-protein og er slet ikke kolesterol. Når vi tæller LDL og HDL så er det lastbilerne vi tæller og ikke hvad lastbilerne har på ladet.

Århundredets største misforståelse – læs mere om den her

D-vitamin hjælper på optagelsen af calcium, eller rettere sagt, det er en af vitaminets fornemmeste funktioner. Derudover så hjælper det også på blodtrykket.

 • optagelsen af calcium
 • sænkning af blodtryk
 • immunsystemet
 • smerter i knogler og led
 • forhindrer eller forbedrer depression og humør

Det bedste bud på D-vitamin som tilskud finder du her

Zink

Hvis du mangler zink vil det gå ud over din smagssans og din lugtesans, og du vil få små hvide pletter på neglene, så er det fordi du mangler zink. Grunden til at du mangler zink er fordi du har spist mange kulhydrater før, fordi de frarøver kroppen zink. Hudproblemer hænger også sammen med zinkmangel. Zink bruger vi også til at danne enzymer, så der kan faktisk være en kædereaktion i kroppen grundet zinkmangel.

 • hudproblemer
 • lugtesans
 • negle
 • tørt hår og hårtab
 • hormoner – både hos mænd og kvinder
 • sår i munden og  herpes ( fordi det påvirker virus)
 • immunsystemet ( hvide blodceller)
 • kan ikke omsætte A-vitamin

Den bedste kilde til zink finder du her

Collagen

Collagen og løst hud, appelsinhud, trist hår og knogler! Der findes mange forskellige former for collagen og collagen spiller en stor rolle i mange funktioner i kroppen. Collagen kommer fra latin og betyder lim, det vil sige det holder ting sammen. Hår, negle, hud og muskler er lavet af collagen, men også øjne og organerne og blod er afhængige af collagen. Faktisk består 65 % af kroppen af collagen. Men det kræver en mavesyre på 1 og 3 for at kunne anvende collagen. Normalt når vi bliver ældre så får vi mindre mavesyre og det spiller en stor rolle i forhold til knogler, hud, appelsinhud, lunger, blødende gummer, tænder, øjne osv. og derfor får vi ofte problemer med løst hud, øjne, muskler og knogler når vi bliver ældre. Optagelsen af collagen er derfor afhængig af vores fordøjelse, men også af C-vitamin, derfor er det vigtigt at få nok C-vitamin.

Jeg får mange spørgsmål omhandlende disse ubalancer, især løst hud er der mange der er bekymret for når de taber sig, og det første vi jo altid gør her i Det fede liv er at fikse mavesyren så vi kan anvende proteiner, mineraler og fedt, og hvis man gerne vil være sikker på at få nok collagen så har jeg testet dette her produkt over en periode, som består af collagen og c-vitamin tilsat kakao. Jeg putter det i min kaffe så bliver det sådan lidt kakaolatte-agtig, selvfølgelig sammen med ’mine’ dråber, men så er det faktisk ikke så slemt at få ned og det indgår samtidig i et måltid. Dog mener jeg at vi ’sagtens’ kan få det collagen som vi har behov for især hvis vi drikke bonebroth ind i mellem, men ja for dig der gerne vil optimere endnu mere, så er det her altså et godt produkt.

Collagen finder du også her

Jeg anbefaler at både børn og voksen tager en multivitamin som et minimum – du finder de bedste varianter her til voksne.

Den bedste til børn finder du her

Hvis du døjer med forskellige sygdomme og ubalancer i din krop, vil jeg anbefale dig at følge vores forløb, så du kan få den rette vejledning og støtte til at mindske symptomerne.

Her har vi stor erfaring med

 • diabetes
 • inflammation
 • Pco
 • Sklerose
 • ADHD og autisme
 • Gigt
 • Hudproblemer
 • Tarmlidelser
 • Overvægt
 • Fibromyalgi
 • Barnløshed