hVORDAN VILLE JEG LEVE HVIS JEG HAVDE SKLEROSE?

Sklerose er en ubalance i myelin, som er det ydre lag af fedt rundt om nerverne, lidt ligesom man forestiller sig at der er plastik-isolering rundt om en ledning. Man mister myelin og derfor får man alle mulige neurologiske problemer.
Multipel sklerose er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber myelin i hjernen og rygmarven.

HVORFOR FÅR MAN DET

Det vides ikke helt hvorfor man får MS, nogle mener det er en virus, andre mener det er arveligt. Hvis man læser lidt om det på eks. Sundhed.dk menes der ikke at være noget man selv kan gøre, heller ikke for at undgå det.

HVAD TÆNKER JEG OM DET

Produktionen af myelin hænger sammen med kolesterol. Man er nødt til at have kolesterol for at danne myelin, samt synapserne i hjernen og nervesystemet er meget afhængig af kolesterol. Så måske er der en ubalance med kolesterol?

KOLESTEROL ER ALTID ET PLASTER

Lad os forestille os at der opstår et sår eller en skade i vores blodårer. Så opstår der inflammation og de hvide blodceller aktiveres. Dernæst tilføres der plak til området. Og så kommer kolesterol og lapper skaden. Kolesterol kommer KUN for at lappe en skade, det er nemlig dét kolesterol gør bedst (også hos raske mennesker – kolesterol er altid et plaster når det dukker op i blodårerne).

HVOR ER RODEN

Ofte har vi to scenarier der er på spil.

Første:

1 Vi mister myelin.
2 Der er en mindre tilførsel af glukose til hjernen
3 Der forekommer ofte insulinresisten, som er med til at nedbryde myelin

Anden:

1 Autoimmunreaktion

2 Forhøjet kortisol fra stress (enten fysisk eller psykisk), fordi vi har med antistoffer at gøre, men forhøjet insulin forekommer også ved stress.

Når vi har forhøjet produktion af kortisol i kroppen, som man har ved stress, så nedbrydes de store muskelgrupper til glukose og man vil opleve forhøjet blodsukker. Det mærkes som et blodsukker der stiger og falder og man vil føle trang til at spise oftere for at holde blodsukkeret stabilt.

HVAD VILLE JEG SÅ GØRE HVIS JEG HAVDE MS

Jeg ville med det samme begynde at leve Det Fede liv og i stedet for at fodre kroppen og hjernen med glukose, vil jeg sørge for at kroppen anvender ketoner. Det vil med det samme lettet ’presset på insulinresistens og i det hele taget give kroppen en pause og mindske inflammation (sukker/glukose skaber inflammation).

Kroppen skal fyldes og op med næring og brød, mælkeprodukter og raffineret ’mad’ skal væk.
Og så skal niveauet af stress ned.

HVORDAN GØR MAN SÅ DET

Når man lever Det Fede Liv, så sikrer man sig at kroppen får den næring, de vitaminer og mineraler den har behov for. Derudover så fjernes alle de elementer fra ’føde’ også kaldet skraldemad, som gør utrolig stor skade på kroppen og skaber netop disse ubalancer. I Det Fede liv arbejder vi også intenst med vores mindset og sænker stress i krop og sind – det er altså den fulde pakke.. det ene kan ikke gå uden det andet.

STRESS OG AUTOIMMUNESYGDOMME

Kroppen kan ikke kende forskel på fysisk eller psykisk stress. Dvs. at hvis vi oplever en traumatisk hændelse som eks. Skilsmisse eller dødsfald opfattes det som fare for kroppen. Kroppen går i overlevelsesmode også kaldet fight or flight.

 Gennem de sidste mange år hvor jeg har arbejdet med autoimmune sygdomme er min erfaring at autoimmune sygdomme i 99 % af tilfældene opstår efter et traume. Vores kroppe er skabt til at leve i stress i kortere perioder, men når vi ikke formår at få dæmpet kroppens stresstilstand efter en rum tid, begynder vores binyrer at blive presset. I værste fald udbrænder de helt og vi bliver meget mere modtagelige overfor autoimmune sygdomme.

En autoimmunsygdom er hvor kroppens eget immunsystem danner antistoffer mod sit eget væv, så forskellige organer bliver inflammeret.

I DE FLESTE TILFÆLDE

Når jeg spørger en kursist med en autoimmun sygdom, om hvornår det opstod, er det ikke sikkert man lige kan huske det, men man kan ofte godt tænke tilbage til et tidspunkt hvor man havde det godt, og så er det ikke svært at spore sig frem til hvornår det begyndte at gå dårligere – og det er ofte efter en meget stresset situation. Hvis du lider af sklerose, og du tænker lidt tilbage, kan det så være at symptomerne lige så langsomt er begyndt at vise sig derefter?

SÅ HVAD GØR VI

Det er meget vigtigt at vi laver en kombination af den optimale kost og mindset-træning. Det ene kan ikke stå uden det andet. Stress er belastende for psyken og for kroppen på samme tid, men fordi det ofte opstår pga. en psykisk belastning er det vigtigt at få fat i det psykiske. Dog er arbejdsgangen vigtig. Her i Det Fede Liv starter vi altid med at dæmpe kroppens fysiske reaktioner ved at rette kosten ind og dernæst arbejder vi med psyken, da det helt klart er nemmest. Det kan være en svær opgave at overkomme at arbejde med sig selv, når kroppens reaktioner forstyrrer igen og igen.

Det er ikke sikkert at du vil blive rask fra sklerose, men det er helt sikkert at dine symptomer vil blive meget meget mindre, om ikke at forsvinde helt, når du lever Det Fede liv. Og det kan i princippet også være ligegyldigt om man er rask eller ej, bare man har det bedre ik? Eller slet ikke mærker noget til sygdommen.

Hvis du har brug for at snakke med mig om hvad du kan gøre, kan du booke en gratis samtale herunder.

https://detfedelivpatriciahoejbo.simplero.com/admin/worksheets/11038-Book-en-samtale-her-og-hoer-om-vi-kan

 

 

 

Links til kilder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709725/?fbclid=IwAR1QVzHuK_WXzkSdytwdar53AZe10oZgMrPYgQvV3X5NGvpQflGM9MQ0tyE

https://link.springer.com/article/10.1186/s13063-019-3928-9?fbclid=IwAR09AJb9B7nqohzskc2s9HmylqX6GwPKf06_18Md-hehKx1eSfDiSvaGTyE

https://nn.neurology.org/content/6/4/e565?fbclid=IwAR0TIBLckyK5EJ3LuVmNbuWCCmN38X1-GG2dkDegGNFBhCiNDaTKRTn6WiY