ALDERSRELATERET MACULARDEGENERATION ELLER ØJENFORKALKNIN (AMD)

ALDERSRELATERET MACULARDEGENERATION ELLER ØJENFORKALKNIN (AMD)

AMD er en øjensygdom som spiller en stor rolle hos ældre mennesker i forhold til synstab og blindhed. Her nedbrydes macula, som er et punkt på nethinden (den gule plet). Derfor nedsættes det centrale syn eller man mister synet helt.

2 FORMER

Der findes to former for AMD, våd og tør, hvor den mest almindelige er tør. Man betragter ’våd’ som et forstadie til ’tør’, dvs. at den våde kan udvikle sig til den tørre.

Man skønner at 10% over 75 år lider af AMD.

HVAD SKYLDES AMD

Hvis man læner sig op ad ’generel almen viden’ så findes der ikke en ’gyldig’ grund ud over alderen, genetik og familiehistorik.

BEHANDLING

Der findes endnu ikke nogen behandling af AMD, dog oplyses der at kosttilskud kan være gavnligt eks. Hvis man læser på sundhedslex.dk, oplyses dog ikke hvilke. Dog kan google være en ’hjælp ’ til yderligere information.

MIN ERFARING

Jeg har i skrivende stund AMD tæt inde på livet og har haft det længe og derfor går mine anbefalinger på at grove grønsager, minimum 200 g hver dag, nedsætter udviklingen af AMD.
Derudover spiller mættet fedt en stor rolle, et produkt som smør indeholder rigtig gode vitaminer, herunder A-vitamin, som er helt essentielt for at øjet og fungerer som det skal. A-vitamin spiller også en stor rolle når det kommer til vores nattesyn.

MACULA & RETINA

Retina er et net af celler vi har i øjet som er lysfølsomme og som er forbundet til en nerve, som er forbundet til hjernen. Man kan næsten sige at det er en forlængelse af hjernen, som kommer ud gennem øjet.

En del af retina er marcula, som er et lille fokuspunkt som styrer central-synet, dvs. der hvor man fokuserer, så hvis man har AMD er det svært at fokuserer. Man kan måske godt se bredt, men ikke centreret.

Marcula har højt indhold af ZEAXANTHIN og retina har højt indhold af LUTEIN, som forekommer i grove grønsager, især kål, samt i æggeblommer.

KULHYDRAT

Hos diabetikere oplever man ofte skader på øjet. De små blodkar, samt retina i øjet bliver ødelagt pga. den store kulhydratspåvirkning. Diabetisk neuropati opstår fordi de små blodkar bliver ødelagt og bliver ’utætte’ og på den måde bliver retina ’udsultet’. Derfor er det helt afgørende at vi undgår fødevarer med højt kulhydratindhold for at beskytte vores øjne.
Højt insulin medfører også tørre øjne, som faktisk er et tegn på prædiabetes.

SÅ HVAD GØR VI

Hvis vi vil gøre alt vi kan for at undgå AMD så skal vi:

  • Spise grove grønsager til alle vores måltider
  • Indtage mættet fedt hver
  • Undgå fødevarer med højt glykæmisk indeks ( ris, pasta, slik, kiks, brød, kager.

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-diet-may-affect-age-related-macular-degeneration?fbclid=IwAR2ehMRS7Kr7ou6xsmabUwR_DiBMq609_bSCmWqWJgnW1zG3yC9_5mKJA-4

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17921404/

 

BEVIDSHED

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så spiller vores kost en afgørende rolle for vores sundhed. Vi skal tilføre kroppen de næringsstoffer som den har brug for via kosten, der er ligesom ikke andre stedet vi kan få det fra.
Vi har en tendens til at tænke ’det går jo nok’ når vi endnu ikke mærker til de skader eller konsekvenser dårlig kost har på vores krop, men pludselig kan det være for sent. Skaden kan blive så stor at den ikke kan genoprettes.

HVAD VI TÆNKER

Det kan være du tænker: ’Jamen skal jeg så aldrig mere spise kage, så er livet da ikke noget værd’. Her tænker jeg at man nok har fået ’tænkt det hele lidt forkert’.
Hvis vi får bestemt os for at livet ikke er noget værd hvis vi ikke kan spise kage, så er det fordi vi har fået placeret ’kagen’ et forkert sted i vores bevidsthed. Jeg tænker at livet bestemt heller ikke er meget værd, hvis vi ikke kan se vores børn og børnebørn. Der findes et hav af alternativer til almindelig kage, som påvirker vores krop langt mere positivt, så forvrængningen af ’kage=værdigt liv’ er ikke en ligning vi behøver at sætte op.


MOTIVATION

Når vi gerne vil væk fra noget, så er vores motivation høj – når vi ikke har mærket konsekvenserne af vores tidligere valg, så kan det være svært at finde motivationen for at gøre noget andet. Jeg siger ikke, at vi hver dag skal være bange for alt det der kan ske med os og alt vi kan komme til at fejle, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så rammes en vanvittig høj procentdel af Danmarks befolkning af livsstilsrelaterede sygdomme, så hvis vi ikke gør hvad vi kan for at forhindre det, så er risikoen stor.

INTENTIONEN OG DISCLAIMER

Jeg skriver ikke at AMD kan blive bedre med disse råd, men vi kan gøre alt vi kan for at forhindre at det sker og sørge for at stoppe udviklingen så meget som overhovedet muligt.