Hvorfor tager vi på i overgangsalderen – især på maven

HVORFOR TAGER VI PÅ I OVERGANGSALDEREN (ISÆR PÅ MAVEN) OG HVORFOR HAR VI SVÆRT VED AT TABE OS?

Når vi går i overgangsalderen har vi nedsat hormonproduktion i æggestokkene og dertil hører en stigning af insulin.

Hvis man ’forhører sig’ er der ikke rigtig nogen der ved hvorfor det sker. En teori kan være at når det organ, der skal bakke østrogenproduktionen op (altså binyrerne i at producerer østrogen og progesteron) skal arbejde hårdere, så opleves en stigning af kortisol, som nedbryder muskler til glukose -og derfor stiger mængden af insulin i kroppen.

Fakta er nemlig, at når vi går i overgangsalderen vil insulin være højere.

Insulin er synderen når det kommer til mavefedt.

BIVIRKNINGERNE VED EN HØJ INSULINPRODUKTION

 • Mavefedt
 • Degeneration af knoglerne
 • Prædiabetes
 • Humørsvingninger
 • Depression og angst
 • Hedeture og svedeture
 • Hukommelsestab
 • Forhøjet blodtryk
 • Tab af muskelmasse, især ben, lår og numse
 • Nedsat sexlyst
 • Cravings af raffinerede kulhydrater
 • Højere risiko for hjertekar sygdomme

HVAD GØR VI SÅ

For at komme alle de her ubalancer til livs er vi nødt til at mindske indtaget af kulhydrat, gerne ned til 30 gram pr dag (kulhydrat fra grove grønsager tæller ikke).

 • Ikke spise for meget protein – en proteinkilde der vejer omkring 100 g er rigeligt pr måltid.
 • IKKE spis mindre fedt – tvært imod.
 • Hold pauser mellem måltiderne, dvs. du skal sørge for at holde dig på ‘fulde’ måltider på en dag, uden de små snackerier. Fedtet vil hjælpe dig til at holde dig mæt i længere tid.

DET BEDSTE DU KAN GØRE

Følger du disse retningslinjer vil dit mavefedt og hermed din hormon ubalance mindskes i en fart.

SÅDAN GØR DU

Er du ny i DFL starter du med 3 gode måltider pr dag (hvor du følger DFL-Diamanten). Du vil opleve en fantastisk ro i din krop lynhurtigt.

Du kan altid skrive til mig på detfedeliv@patriciahojbo.com for at få den sendt.

Ligeså langsomt vil din krop begynde at forbrænde fedt som energi og du vil mærke nedsat sult (din krop skal nok fortælle dig hvornår den har brug for mad). Og så begynder miraklerne at ske.

En meget vigtig øvelse er at finde ud af hvornår du er sulten – og hvornår du ikke er. Det er en øvelse mange godt kan bruge lidt hjælp til, fordi vi er så vant til at overhøre signalerne om sult – vi spiser i stedet på vaner, følelser osv. Her er det vaner og mindset der skal arbejdes med.

Men øv dig i IKKE at spise når du ikke er sulten.

Kan du mærke at det er svært at holde dig på 3 måltider i starten, sætter du din mængde af en ren fedtkilde op.

Inden længe er dit mavefedt væk.

ÆGGESTOKKENES FUNKTON

Æggestokkene producerer østrogen og progesteron. Når vi går i overgangsalderen (helst omkring 52 år) frigives der ikke flere æg. En gennemsnitlig kvinde frigiver ca. 400 æg – derefter går æggestokkene på pension.

Både produktionen af østrogen og progesteron falder derfor, men ’fordelingen’ er stadig, at østrogen er højere end progesteron og det kan medføre østrogendominans.

Østrogendominans skubber til et andet hormon i hjernen (hypotalimus) nemlig CRH som kommunikerer til hypofysen (som danner ACTH) som så kommunikerer til binyrerne, som så danner mere kortisol

– så det bliver en slags ringekæde, som skal være i balance.

Når vi har forhøjet østrogen i kroppen, det kan enten være fra p-piller, hormonterapi eller via påvirkninger fra miljøet, vil der blive dannet mere kortisol –over for meget kortisol er synderen i forhold til overvægt i overgangsalderen.

Kortisol er katabolsk, dvs. det nedbryder muskelvæv, i modsætning til ’anabolsk’ som vi kender fra muskelopbygning. Ved forhøjet kortisol nedbrydes muskelmasse, som så medfører forhøjet insulin i kroppen, fordi protein omdannes til glukose. Derfor oplever kvinder i overgangsalderen stigende fedtmasse og tab af muskelmasse.

MERE VIDEN OM ØSTROGEN

Tegn på for meget og for lidt østrogen er meget lig hinanden. Hvis man undersøger ’østrogen’ på nettet, finder man rigtig mange ‘ubekendte faktorer’ og en masse forvirring.

HVAD VED VI SOM FAKTA

Der findes 3 slags østrogen.

 1. Estradiol
 2. Estriol
 3. Estron

Når vi er gravid er det primært Estriol, som er antiinflammatorisk og beskytter mod cancer -plus det har mange andre fordele.

Når vi er i overgangsalderen er det primært Estron der produceres, den har knap så mange fordele.

Almindeligvis, når vi hverken er gravide eller i overgangsalderen, er det Estradiol vi producerer mest af, men alle slags østrogen produceres i kroppen.

BINYRERNE

Binyrerne producerer også disse hormoner, så i overgangsalderen støtter binyrerne den mindre produktion fra æggestokkene, i hvert fald når binyrerne er i balance.

Hvis vores binyrer er svage (for meget stress i vores system, som kan medfører udbrændte binyrer) så kan binyrerne ikke danne nok og derfor kan vi ende i en hormon ubalance. En hormon ubalance er, når nogle østrogener er høje og andre lave – og derfor får man tidligere beskrevet symptomer.

Kvinder, der hverken er i overgangsalderen eller gravide, kan dog opleve disse symptomer i løbet af de 28 dages cyklus, hvis der er et af hormonerne som er i ubalance.

Østrogen spiller en enorm rolle i forhold til humør og velbefindende generelt.

P-PILLER

Når vi får p-piller er det primært syntetisk estradiol der tilføres til kroppen. Her snydes hypotalamus til at tro at kroppen er gravid og derfor ikke behøver at producere en ægløsning- ved dette kan der også være nogle ikke så hensigtsmæssige bivirkninger. Men hvis du kombinerer p-piller med dårlig mad, altså forarbejdes mad fyldt med en masse ’skrammel i’, en stresset livsstil og manglende næringsstoffer, som kroppen har brug for, for at holde balancen, ikke økologiske grønsager og kød, så kan konsekvensen bliver ret så uoverskuelig.

SÅ HVAD KAN DU GØRE UD OVER AT LEVE EFTER DFL-METODEN (SELVFØLGELIG)

 • Undgå mælk og yoghurt.
 • Undgå Ikke-økologisk kød
 • Spis så mange grove grønsager som muligt, som udrenser de hormonforstyrrende stoffer i kroppen.
 • Indtage jod fra evt. blæretang (jod afbalancerer østrogen)
 • Indtage bor (eks. Fra citronmelisse)
 • Indtage rødkløver

Hele det i endokrine system er meget kompleks og det stopper heller ikke her, fordi en østrogen ubalance kan også medføre ubalance i leveren, fertilitetesproblemer, PCO og ikke mindst i stofskiftet, men det gemmer vi til en anden dag. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er du sikret de bedst mulige omstændigheder når du lever efter Dfl-METODEN

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573619/

https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/overgangsalder/symptomer_i_overgangsalder.htm

15 Signs of Estrogen Dominance