ADHD OG KOSTEN

Hvad kan hjælpe børn med diagnosen ADHD?

Der er utrolig mange børn der får konstateret ADHD nu om dage og jeg får rigtig mange henvendelser både fra voksne der selv har diabnosen og forældre til børn med diagnosen.

Jeg starter altid med at rette kosten hos vores kursister, så vi arbejder ud fra ‘optimal næring’ og et stabilt blodsukker, samt de fedtopløselig vitaminer.

Sukker et kæmpe problem når det kommer til ADHD og i det hele taget vores psykiske velbefindende, og et godt råd, hvis man selv kæmper, eller har pårørende der kæmper, er at fjerne sukker og raffinerede kulhydrater fra kosten- der findes tusindvis af opskrifter og lækkerier man kan lave uden sukker. Sukker er et nogo for en hjerne der allerede er overbelastet.

Hvad du sikkert ikke ved er at sukker og raffinerede korn trækker vitaminer ud af kroppen, så at tilføje en masse vitaminer og så derefter en masse sukker, brød, pasta, kiks, slik ris osv. gør at man er lige langt.

B- vitaminer:

B-vitaminer er meget meget vigtige for hjernen og nervesystemet. Her er gærflager virkelig fantastisk, da det smager lidt ligesom ost og puttes ovenpå mad. En go kilde til B-vitaminer er æg, fisk, kød og ost.

Hvis man har for lavt niveau af B12, så har man udfordringer med neurotransmittere, altså serotonin som understøtter humør og søvn, dopamin for følelserne, adrenalin for at falde til ro og kunne sidde stille.

Mangel på B6 styrer koncentration og beroliger nervesystemet, hvis man er i underskud af B6 bliver man urolig og ukontrolleret meget let.

Mangel på B1-vitamin så ophobes stress i kroppen og man føler sig urolig. Hjernen kører i overhalingsbanen, man bliver hurtigt afledt og har svært ved at lære.

B3 påvirker den kognitive funktion, man glemmer hurtigt, bliver nemt ked af det og deprimeret hvis man ikke er fyldt op af B3.

Som sagt så er gærflager en fantastisk kilde til at få alle B-vitaminer og fordi de smager lidt af ost er de nemme at komme i maden.

D-vitamin:

Hvis man mangler D-vitamin påvirker det både humøret og temperamentet. Mange af os lider af D-vitamin-mangel fordi vi generelt spiser for fedtfattigt. D-vitamin er faktisk ikke engang et vitamin, men nærmere et præ-hormon som vi danner i kroppen når solens stråler rammer kolesterolen i huden.

Kalium:

Her er det vigtigt at finde grønsager man kan lide og så er det muligt at supplere med kaliumcitrat oveni.

Smoothies med banan og bær og en masse kål, vil gøre en kæmpe forskel for ADHD da det giver en masse kalium som vi har brug for for at kunne fungere normalt og være rolig i kroppen.

Grapefrugtkerneolie er vigtigt for ADHD. Der er lavet masser af blindstudier som viser at grapefrugtkerneolie påvirker kroppen positivt ligesom retalin, dog vil jeg ikke uddybe det nærmere her, men du kan skrive til mig hvis du vil vide mere..

Kærlig hilsen

Patricia