Hvorfor er kalium så vigtigt?

2017-11-28 (32)

Det meste af kroppens kalium befinder sig inde i kroppens celler, og ikke i blodet der hvor man normalt måler det når man tager en blodprøve.

Kalium og natrium hænger sammen i et form for sammenspil. Man forveksler ofte natrium med natriumchlorid, som vi kender som almindelig bordsalt. Men sammenspillet mellem de to gør at der pumpes kalium ind i cellerne og natrium ud, ellers kan muskelceller og nerveceller ikke fungere normalt.

Vi er som mennesker designet til at spise mere kalium end natrium, og vores forfædre, urmanden som vi stammer fra, spiste omkring 7000 mg kalium dagligt, men kun 700 mg natrium.

Nu om dage får vi max 2500 fra almindeligt mad, men hele 4000 mg natrium.

Spiser man for meget natriumchlorid, altså bordsalt, kan man komme til at mangle kalium, og derfor er det bedst at bruge havsalt, da det både indeholder kalium og magnesium. Himalayasalt indeholder 88 af de 92 mineraler som vi mennesker har brug for.

Vi udskiller kalium når vi drikker for meget kaffe og alkohol, men især for meget sukker.

Hjertet har virkelig brug for kalium, da det regulerer hjerterytmen, og kan i svære tilfælde medføre hjertestop.

Iltomsætningen til hjernen er også afhængig af kalium, men kaliummangel kan også give hormonforstyrrelser, væskeophobninger, forstoppelse, træt og slaphed, hovedpine, led og knoglesmerter, stress og forhøjet blodtryk.

 

Læs mere om de andre vigtige vitaminer og mineraler her