Hvordan fikser man en lav forbrænding og insulinresistens?

Når vi går på slankekur ødelægger vi vores forbrænding, og det eneste en slankekur faktisk gør er at  øge sult og crawings.  Det kan godt være, fordi vi spiser færre kalorier at vi taber måske en masse på kort tid, men fordi forbrændingen bliver sat i bund, så  tager vi også det hele på igen.

Hvis vi ser på det rent praktisk, så er det unaturligt for kroppen at tabe sig, da det er et tegn på at den sulter, og  kroppen egentligt gøre alt hvad den kan for at holde fast på sit lager.
Det er ikke naturligt for kroppen at tabe sig – det er tegn på at vi sulter!

Insulin

Insulin er et hormon, og er designet til at sænke niveauet af sukker i blodet. I princippet er der kun en lille teske sukker i hele vores ca. 5 liter blod i hele kroppen. Prøv at hælde 5 liter vand og i en spand og smid en teske sukker i, det kan vi ikke engang smage, så tydeligvis har kroppen ikke brug for meget sukker.
Alle kulhydrater vi spiser bliver omdannet til sukker i kroppen, og også overskydende protein, så når vi har spist en flødeskumskage, så har kroppen mere end rigeligt til at holde sit blodsukker oppe, så derfor kommer insulin og fjerner det overskydende og lukker det ind i leveren og musklerne, men også i fedtcellerne.
Sukker bliver derfor lagret som fedt!

Insulin påvirker også fedtforbrændingen, og også proteinforbrændingen, men hvad mange ikke ved så konverterer sukker også til kolesterol, det omdanner sukker til fedt i blodet, øger presset på blodårene, øger blodtrykket og holder på salt i kroppen.

Derudover blokerer insulin også kroppens fedtforbrænding ( det står på side 1 i fysiologibogen, så der er ikke noget hokus pokus i det) og det gør derfor at vi holder på fedtet, og tager på i vægt.
Det betyder, at når der er en lille smule insulin til stede, så forbrænder vi ikke fedt. Kroppen vælger altid at forbrænde tilstedeværende kulhydrat først, og derfor forhindrer insulin os i at forbrænde det fedt vi har på kroppen.

Insulin bliver sendt ud, når kroppen registrere tilstedeværelsen af kulhydrat,. Kroppen opbevarer sukker i form af noget der hedder glukagon i muskler og lever, og især som fedt på kroppen.

Der findes derfor en del mennesker der får det vi kaldefedtlever, kun fordi de spiser for mange kulhydrater og derfor udskiller for meget insulin.

Når insulinen fortsætter med at overstrømme kroppen  i store mængder, vil den også ødelægge musklerne i kroppen, da den konverterer protein til sukker.

Hvis man har et for højt niveau af insulin i kroppen i en længere periode, vil det fører til det vi kalder insulinresistens. De modtagere der skal reagerer på insulinen bliver overpumpet med insulin hele tiden, så til sidst så stopper de med at virke. Man kan sige de bliver døve. Jeg plejer at sammenligne det med at der ringer telefonsælgere hele tiden, til sidst så stopper vi med at tage telefonen. Vi orker simpelthen ikke at svare.
På samme måde prøver kroppen at afvise insulinen, fordi den får for meget.

Symptomer på insulinresistens

– tanketåge – som går du i en osteklokke
– højt insulin selvom du ikke spiser
– mavefedt
– oppustet mave
– træt efter et måltid
– højt blodtryk
– konstant sult og crawings mellem måltider
-fedtkever

 

Hvorfor bliver vi insulinresistente:

af sukker – selvfølgelig, men faktisk også for meget protein.

Spiser du for meget protein så får det også kroppen til at overproducere insulin.

Hvis vi kigger på det der hedder insulin-index’et så kan vi se hvilke fødevarer der trikker insulin og hvilke der ikke gør.

Insulin index:

Rigtig smør – 2
Olivenolie -3
Fløde -4
avokado -6
flødeost – 7

kalkun -23
æggehvide 53
oksekød 57
æble 75
fedtfattig yoghurt -76
kartofler 121

Som vi kan se på ovenstående, så har fedtet ingen insulin-påvirkning, hvorimod oksekød og et æble har.
Vi kan også se at alle de fedtfattige produkter vi kan købe overalt, de er ret gode til at udløse insulin, da de ikke har fedtet til at holde påvirkningen nede.

Derfor….

Hvis høje niveauer af insulin i kroppen, kan det  medføre insulinresistens, og fantisk  hver gang du spiser et måltid, også selvom vi spiser et ‘sundt’ måltid, så aktivere vi insulin i kroppen, og hvis vi spiser mange måltider om dagen, så er det nærmest umuligt at fikse insulinresistens, da vi hver gang vi spiser, får kroppen til at producere insulin.

Derfor er det vigtigt at holde pauser mellem måltiderne – jeg kalder det at holde vinduerne åbne.

Hvis du ikke er sulten når du vågner, skal du ikke spise, det er meget vigtigt at vi lytter til vores krop. Det er også en meget stor og misforstået myte, at man skal spise 6 gange om dagen for at holde forbrændingen oppe.
Hvis man alligevel bliver sulten mellem måltiderne, er det derfor vigtigt at få større måltider, altså mere grønt og mere fedt, så vi kan gå længere uden at blive sulten, det vil fikse en ødelagt forbrænding og insulinresistens.

En lang beretning, for at komme hen til den vigtige pointe:

Vi taber os ikke af at spise færre kalorier – jo måske første gang, eller anden gang vi går på slankekur, men på sigt vil det bare ødelægge vores forbrænding. Istedet, så er det vigtigt at vi spiser en masse fedt, som vi kunne se på insulin-index’et så aktiverer det ikke insulin, og insulin er døråbneren til fedtcellerne, og når insulin ikke er til stede, så er det svært for kroppen at lagre overskydende kalorier – den forbrænder det istedet.
Det gør at vi får masser af energi, og taber os alligevel. 

Så hvis du har en sløv forbrænding, så er det vigtigt at du får en masse kalorier, fra fedt og grønsager – det vil få din forbrænding til at suse i vejret, og du vil samtidig fjerne risikoen for insulinresistens, to fluer med et smæk. Og så er det ekstremt vigtigt at vi kun spiser når vi er sulten, og ikke når vi er mætte.

Når vi holder pauser mellem vores måltider, så har kroppen mulighed for at forbrænde vores fedtlager på kroppen, og det gør den gerne, fordi den ikke bliver sultet, og den bliver derfor ikke bange for om den får nok mad igen.

Når kroppen får færre kalorier i en periode, så sætter den nemlig forbrændingen ned – det ville jo være så dumt, og lig med den rene død, hvis den forbrændte hele sit fedtlager på ingen tid, da den jo ikke ville have noget at leve af.. Men får den nok at spise, så bliver den tryg, og kan give slip på sit forråd. Og vi bliver slanke, glade, friske og velfungerende – vi sover godt og alle vores funktioner i kroppen bliver optimeret.

Smart ik?

-og sådan fikser vi en sløv forbrænding..