Ketose

Hvad er ketose for en fætter?

Ketose optræder når vi ikke har flere kulhydrater at forbrænde i vores lever og vores muskler, og kroppen skifter over på fedtforbrænding.

I lever og muskler opbevares en vis mængde kulhydrat, som ikke er blevet omdannet til fedt og lagret i fedtdepoterne, men når vi i en periode ikke tilsætter kulhydrat via kosten, så udskilles det i blodet og anvendes som energi.
Når lagret så er udtømt, som ofte sker efter et par dage, så begynder kroppen at anvende fedtet – det omdannes til noget der hedder ketoner, som er en energiform ligesom glukose – det er bare en mere ren form, som systemet har lettere ved at køre på.

Hvis man har levet et liv hvor man hovedsageligt har forbrændt kulhydrat, så er de forskellige enzymer, som skal stå for fedtforbrændingen, ikke helt up to date. Det vil sige, at når man slår over på at anvende ketoner, så bliver man i starten rigtig træt, og kan faktisk få det lidt som om man har influenza – heldigvis varer dette kun kort tid.. Det svarer lidt som når en marathon-løber rammer “muren” ( ikke at jeg kender noget til det) men det er når kroppen ikke har flere kulhydrat på lager i muskler og lever, så begynder den at anvende fedtet ( som altså hedder ketoner når de er blevet omdannet – sukker og kulhydrat hedder også glukose når det bliver omdannet til energi). – undskyld at jeg nørder 😉

Når vi så begynder at anvende de ketoner, så kommer vi i det som vi kalder ketose.
Ketose er en tilstand af ren lykke, højt humør og mega høj energiniveau. Der er så mange fordele ved at være i ketose som du kan læse mere om her..

En måde vi kan måle at vi er i ketose på, er ved at købe disse ketostix her, som fås på apoteket og nettet, til lige godt 100 kroner, alt afhængig hvor man køber dem.

IMG_2289.JPGDisse tisser man på, og bagpå bøtten er der en farveskala, hvor man så kan følge med i hvordan det går med ens ketose..

Held og lykke med det ..

Skriv et svar