Kolesterol – myte eller ej?

Glæden ved at finde flødeskum på dåse i busken..
Man bliver så glad, når man finder flødeskum i busken… Patricia Højbo

Men hvorfor er det så at vi er blevet fortalt andet?

I 50’erne blev der lavet nogle undersøgelser, der skulle årsagen til hjerte/kar – sygdomme, men uden at sige for meget, så blev der ændret nogle fakta i disse undersøgelser – hvorfor dette skete, må vi tage en anden gang.

Vi er blevet fortalt, at der findes det “gode” kolesterol og det “dårlige”.
Det gode er HDL og det dårlige er LDL – det HERLIGE og det LEDE.

Kroppen producere mellem 2000 og 3000 mg kolesterol hver dag – et æg indeholder kun 300 mg. Den producere disse mængder, netop fordi det er livsvigtigt, og kommer vi i situationer hvor vi spiser mindre kolesterol , producere kroppen bare mere.
Vores hjerne består af kolesterol, alle vores celler, og mange af vores hormoner – især kønshormoner.

HDL har til opgave at transportere kolesterol –  HDL er et protein, ikke kolesterol – det transportere kolesterol til leveren, hvor det bliver genbrugt.

-altså kolesterol bliver genbrugt!

LDL har til opgave at transportere kolesterol fra leveren og ud i vævet.. netop fordi kolesterol skal til, for at lukke de små sår, der opstår i arterierne.

Men det interessante i det her er, at grunden til, at vi får de små sår i arterierne, hverken skyldes mættet fedt eller kolesterol, de opstår pga. inflamation
– og hvad skaber inflamation? Det gør insulin!

Stress spiller også en stor rolle i forhold til inflamation, og hænger sammen med kortisol. Kortisol bliver dannet i binyrebarken, og hvis man over længere perioder lever dårligt, så stresser det kroppen, og stressede situationer medfører også at produktionen af kortisol gå op – kortisol har heller ikke en positiv indvirkning på arterierne.

Når vi lever DET FEDE LIV – afstresser vi kroppen – fordi vi ikke har insulin i spil. Med de mængder fedt, som kroppen har behov for, oplever vi at kroppen slapper af, og hormonerne bliver balanceret. Disse faktorer i sammenspil gør, at vi hverken får forhøjet kolesterol, åreforkalkninger eller stress.

Læs mere om insulin her..

Vi er ikke bange for at leve det fede liv – vi ved nemlig godt at det er det bedste vi kan gøre for en sund krop.

Jeg ved ikke om du, ligesom jeg, går i det små og undrer dig over, hvorfor det lige pludselig er, at folk lider af et problem helt vildt, sådan på verdensdels-basis.. Lige nu, er det meget oppe i tiden, at lide af D-vitaminmangel. Det er der måske flere grunde til, men vigtigt er det at forstå, at D-vitamin er ikke et vitamin- som sådan. Det er et hormon – eller rettere sagt, så er det forstadiet til et hormon. Når solens stråler rammer kolesterol i vores hud, så dannes der D-vitamin.
Fordi vi nu lige snakker om kolesterol, og kolesterolnedsænkende-medicin, så er det da ret interessant, at vi som samfund får rigtig meget af det, og vi samtidig lider af D-vitaminmangel.
En anden ting, jeg også har tænkt over er, at nu hvor vi får alt det her medicin mod for højt kolesterol, og stadig skal påstå at have tiltro til medicinalindustrien, så er det da også underligt, at nu hvor vi aldrig har spist så fedtfattigt, i hele den vestlige verden, og alligevel har vi aldrig haft så mange hjerte/kar-sygdomme og blodpropper..

Er vi enige om at der er noget der ikke helt stemmer overens?

Hvis det var fedtet der var synderen, så havde vi nok ikke haft så mange sygdomme som vi har, da uanset hvor vi kigger hen, så findes alle produkter i fedtfattige versioner. Efter vi skar fedtet fra kosten, har vi aldrig nogensinde, i verdenshistorien, været så syge som vi er nu!

 

3 kommentarer til “Kolesterol – myte eller ej?”

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.