Hvad er insulin?

Grønsager påvirker ikke insulinproduktionen særlig meget..

 

Insulin er et hormon der regulere kulhydratoptagelsen i kroppens celler. Insulin er livsvigtigt når vi spiser en kost der indeholder kulhydrater, som brød, pasta, slik, is, frugt, kiks osv.

Hvis vi ikke kan producere insulin, som diabetikere med type 1 ikke kan, så kan det have slemme følger, og derfor bliver alle diabetikere udstyret med en blodsukker apparat, hvor de kan følge hvor højt blodsukkeret er, og derfor tilføre den rette mængde insulin.

Det lyder egentligt meget fint, problemet er her at det kan være rigtig svært at dosere rigtigt, fordi man jo spiser mange gange på en dag, og ind i mellem kan man også glemme at spise, eller ikke have mulighed for det, og det kan medføre insulinchok – og det er farligt.

Mange diabetikere er netop bange for det – det ved jeg især fra min mand som tidligere stak sig flere gange om dagen. Han ville hellere have et for højt blodsukker end at risikere at have et for lavt. Og derfor gik han ofte rundt med et blodsukker på over 8, bare for at være på den sikre side. Et fint blodsukker ligger omkring 6 i gennemsnit, så ca. mellem 4 og 8 skal man holde sig inde for.

Hvis man i længere tid går rundt med et for højt blodsukker kan der støde følgesygdomme til, som problemer med hjertet, blodårene, nerverne, organerne, nyrerne, øjnene, tarmene og rigtig meget andet. – vi vil ikke fokusere så meget på hvad der kan ske af slemme ting, da vi hellere vil fokusere på hvad der kan gøres for at dette ikke sker.

Efter man har spist er blodsukkeret højest, og alt afhængigt hvad man har spist, skal der tilføres insulin.

Fordi insulin hænger sammen med kulhydrater, men ikke fedt, spiller fedt en rigtig stor rolle i vores kost – fedt er den eneste energiform ( protein, kulhydrat, fedt og alkohol) der ikke er afhængig eller påvirker insulinproduktionen, og derfor er det utrolig hensigtsmæssig at spise en masse fedt, og istedet spare på kulhydrater – også groft brød og frugt – da det hele omdannes til glukose i kroppen, så der er stadig brug for insulin.

Det der samtidig er rigtig godt ved fedt er at det giver en stor tilfredsstillelse og man er mæt længe. Der er samtidig mange vitaminer der er fedtopløselige, (A,B,D,E osv.) så vi er meget afhængige af fedt i vores kost. Og hvis man ser på det findes der ingen essentielle kulhydrater, derimod findes der essentielle fedtsyrer og proteiner) – som betyder at man skal have det tilført gemmen sin kost, da kroppen ikke selv kan producere dem.

Hjernen består også af fedt, og det samme gør cellemembranen i alle de millioner af celler vi har i vores krop – som vi faktisk består af, sammen med vores byggesten i form af proteiner – proteiner er også utrolig vigtig for vores hormonbalance..

Derfor er fedt livvigtigt – Jeg kan ikke fremhæve dette nok. Fedt er hele nøgle til at man kan få det bedre og leve et liv uden symptomer på diabetes, om det er både type 1 og type 2 man har fået konstateret.

læs mere og diabetes her

Så lad os forstille os at vi ikke længere spiser kulhydrater i stor stil – og ikke følger henvisninger fra de professionelle, som anbefaler at mindst 40% af ens kost kommer fra kulhydrat, så vil man ikke have brug for insulin mere – vel?

Men hvis vi både fjerner kulhydrat og fedt fra vores kost, hvor skal vores energi så komme fra?

Jamen tilbage er der jo så kun protein – som vi jo lige er blevet enige om at vores krop består af. Skal vi så til at anvende os selv som energi? Jo det kan vi da godt, eller vi kan spise animalsk protein fra kød. Problemet med protein er at det, i de rette mængder, også påvirker vores insulinproduktion, og så er vi jo lige langt..

Protein kan sagtens anvendes som energi, men det der sker når man spiser protein er at dette også aktivere produktionen af insulin, og hvis man er diabetiker så har man ikke en insulinproduktion, i hvert fald ikke ved type 1 – type 2 udskiller bugspytkirtlen insulin, det virker bare ikke som det skal.

Så nu leger vi at vi kun lever at smørstegte grønsager med en stor bøf til og smørsovs – hvad sker der så?

Jamen fedtet i smør giver en god stabil tilfredsstillelse – grønsagerne indeholder en lille smule kulhydrat, men de indeholder samtidig mange vitaminer og fibre, som er nødvendige for os. Bøffen indeholder protein og fedt, og protein giver vores krop de byggesten den har brug for, afbalancere vores hormoner og giver ro i kroppen.

Så helt ærligt, så mener jeg ikke vi har brug for de kulhydrater – fordi vi får jo den energi vi har behov for via fedtet og proteinet. Vi behøver ikke kartoflerne og brødet, vi behøver fedtet!

Åhh nej tænker du sikkert, hvad så med åreforkalkning og hjerte/kar sygdomme, sætter alt det mættet fedt sig så ikke i årene ?

Nej det gør det ikke – og hvis du vil vide mere og tryk her

 

2 kommentarer til “Hvad er insulin?”

Skriv et svar